Fördomar om kd blockerar forskning om fosterskador

Diskussionen om förslaget om ett hälsoregister över aborter var okontroversiellt i flera veckor. Ända tills centerpartiets partisekreterare gick ut i Svenska Dagbladet och sa att han inte gillade förslaget. Då blev det jordens största integritetskränkning. Hade förslaget lagts fram av en sosseregering hade det inte sagts ett knyst.

Så skriver den utmärkta högertidningen Smålandsposten idag:

Liberaler påstår sig ofta stå på förnuftets och vetenskapens sida. I abortfrågan undrar man om det inte är tvärtom. Här finns det en möjlighet till förbättrad forskning omkring fosterskador. Ska den nu inte släppas fram bara för att förslaget kommer från ett departement vars chef råkar vara kristdemokrat?

Anders Miltons förslag går ut på att bygga upp ett register som ska möjliggöra klinisk forskning om aborter, vilket inte görs idag. Kritikerna är för att identiteten på kvinnor som gjort abort ska röjas, vilket i värsta fall kan utlösa hedersrelaterat våld.

Men kan då kvinnor idag får göra abort anonymt? Nej, alla patienter journalförs. Identideten hos de kvinnor som gör abort antecknas i deras journaler. I praktiken är deras abort redan registrerad. Miltons förslag går ut på att sammanställa uppgifterna i journalerna för att kunna göra kvalificerade statisktiska analyser.

Risken att detta register skulle läcka är inte större än att landstingens register ska läcka. Faktum är att det är mer troligt att landstingen läcker uppgifter än Socialstyrelsen. Det har ju hänt att personal inom sjukvården sålt sekretesbelagda uppgifter till pressen. Inget läckage från Socialstyrelsens redan existerande hälsodataregister har dock dokumenterats, såvitt jag vet.

Men som sagt, olika liberala och socialdemokratiska ledarsidor har nu hetsat upp sig så till den milda grad att det sannolikt kör ihop sig inför stundande förhandlingar inom alliansen. Med tanke på den känslomässiga retorik som även center- och liberala tidningar gått ut kommer det att vara svårt för dem att backa. Knappast någon av dem kan dock ha läst vad förslaget går ut på i sak. Det är fördomarna som styr.

Länkar till de fördomsfulla:

Aftonbladet
Värmlands folkblad
Norrtälje tidning
Dagens Nyheter
Expressen
Upsala Nya Tidning

Men ingen regel utan undantag. S-tidningen Folkbladet höll huvudet och kallt och gjorde som vi på Smålandsposten, läste vad utredningen faktiskt säger.

___________________________
Läs även andra bloggares åsikter om , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: