Jag kandiderar i regionvalet (landstingsvalet) 2018

Dags för provval i Moderaterna i Uppsala län, och jag är med i racet! Varför ska man som moderat rösta fram mig som sin kandidat? Vad vill jag jobba för? Vem är jag

Här presenterar jag vad jag vill göra i Region Uppsala (dvs. landstinget). Presentationen till riksdagsvalet hittar man istället på denna länk.

Vad vill jag och varför ska man rösta på mig?

Tre frågor som jag kommer att prioritera för Region Uppsala är:

1. Lös personalkrisen! Allt som står om sjukvården i tidningen är sant, brukar jag säga. Oftast tänker man att medierna överdriver, men så är det inte, utan det är kanske till och med lite värre. Stängda vårdplatser, överbeläggningar, utlokaliseringar (patienter läggs in på fel klinik i brist på plats) och ökande väntetider. Allt går tillbaka till samma sak. Vi har brist på medarbetare, främst sjuksköterskor, och då funkar inte vården. Det blir en negativ spiral och till sist kraschlandar allt.

Läs här i UNT om hur de rödgröna lyckats köra BUP i Region Uppsala i botten. Orsaken? Inga medarbetare. Det finns människor som vill jobba, men inte med S och MP i ledningen för allt.

2. Långsiktigt hållbar ekonomi. Region Uppsala genomför just nu mycket stora fastighetsinvesteringar. Vi gör de största investeringarna per capita i landet. Det gör vi därför att landstinget/regionen under decennier inte underhöll fastigheterna. Det var först med alliansen vid makten under förra och förrförra mandatperioderna som renoveringarna började. Nu sitter vi därför med nödvändiga men otroligt dyra räkningar för nya byggnader.

Anledningen till att vi sitter med dessa räkningar är att vi Uppsala län är ensamma ägare till Akademiska sjukhuset samtidigt som Ackis servar halva Mellansverige med högspecialiserad vård. Det är ett förhållande som i längden inte funkar ekonomiskt för oss. Det är fantastiskt att ha Sveriges bästa sjukhus inom sitt län, men det kan inte bara vara skattebetalarna i Uppsala län som står för de finansiella riskerna. Det blir för dyrt för oss.

Om vi inte gör något åt detta problem, vad tror ni händer? Jo, det blir skattehöjning.

3. Fler företag i vården. Vi kan ha mycket fler företag i vården än vad vi har idag. Huvuddelen av all vård kommer alltid att utföras av det offentliga, men företagen spelar en viktig roll för att föra in nya idéer. Företagen är också nödvändiga om vi som patienter ska kunna ha någon form av valfrihet.

Alliansen införde vårdval i primärvården under sin tid vid makten men vad mer finns att göra? Ett förslag som vi från regiongruppens sida lägger under hösten är att vi ska ha ett sammanhållet vårdval för äldre multisjuka (tänk mycket gamla och mycket sjuka människor). Tillsammans med kommunerna vill vi att det införs ett vårdval där patienten kan få kommunal omsorg och sjukvård av samma utförare! Det får de inte idag utan de blir bollade fram och tillbaka mellan kommunen och regionen. Tänk om patienten kunde få allt under samma tak! Och av en utförare som hon själv hade valt!

_DSC2283##

Vem är jag?

Jag gick med i Moderaterna dagarna efter katastrofvalet 2002. Jag var så besviken över utgången att jag bestämde mig för att jag skulle vara med och arbeta för ett bättre och borgerligare Sverige. Jag tog sedan plats som ersättare i landstingsfullmäktige 2006 och har därefter varit verksam i landstinget/regionen. Sedan första maj i år är jag även gruppledare och regionråd för den moderata fullmäktigegruppen i Region Uppsala.

Min ”civila” bakgrund är att jag är forskare i statskunskap och har varit verksam vid Uppsala universitet, Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI och tankesmedjan Frivärld. Jag har även jobbat lite som frilansskribent. Jag skriver på regelbunden basis fortfarande krönikor i Norrköpings Tidningar och stundtals i Nya Wermlands-Tidningen. Förra året kom jag ut med boken ”Vilseledning: Ukrainakriget i svenska medier” som handlar om rysk desinformation och dessförinnan kom jag ut med ”Handbok i konservatism” som är en presentation av konservativt tänkande.

Vill man kolla vad jag har skrivit i olika sammanhang kan man klicka här på denna länk där jag sparar allt: http://stefanolsson.nu/spesam/. Sen kan man också surfa runt här på bloggen. Men numera brukar jag skriva mycket direkt på Facebook. Där hittar man mig på http://facebook.com/spesam.

Ställ gärna frågor! Jag finns på mejl och på Facebook. Lycka till med ditt val!

Dela med andra:
1 comment
  1. […] Jag ställer även upp i provvalet till Region Uppsala, där jag har min dagliga hemvist. Den presentationen hittar man på denna länk. […]

Kommentarer inaktiverade.