Jag kandiderar till riksdagen 2018

Det är provval i Moderaterna i Uppsala län och jag ställer upp! Varför ska man rösta på mig? Varför skulle jag bli en bra riksdagsledamot för Moderaterna? Vem är jag?

Jag ställer även upp i provvalet till Region Uppsala, där jag har min dagliga hemvist. Den presentationen hittar man på denna länk.

Att få stå på den moderata riksdagslistan vore en stor ära för mig. Det tog ett tag i mitt liv innan jag visste var jag hörde hemma, men till sist var det uppenbart. Jag är en högerman av den gamla sorten. Med den gamla sorten menar jag den liberala konservatism som skapats av personer som Arvid Lindman, Jarl Hjalmarsson och Gösta Bohman och som nu förvaltas av Ulf Kristersson. Det är en bitvis utskälld rörelse, men det är partiet för ordning och reda i samhället och har alltid varit det.

rp_DSC2283-1024x684.jpg

Varför Stefan till riksdagen?

Vad skulle jag kunna bidra med? Kan jag något egentligen? Jag har utbildning och erfarenhet? Men vad vill jag? Jag gör som man brukar, nämner tre…nej, fyra, frågor:

1. Svenskt Natomedlemskap och mer pengar till försvaret! Jag har ägnat år att mitt liv att försöka förklara för folk att man måste ta landets säkerhet på allvar och att det inte finns några genvägar. Moderaterna har misskött försvarspolitiken men är tillbaka på banan efter att ha slagit fast att försvarsutgifterna måste ligga på 2 % av BNP, dvs. följa Natos mininivå. Men en målsättning är inte detsamma som att pengarna också finns. Dragkampen om de nödvändiga resurserna till försvaret är inte slut än.

Sverige måste också gå med i Nato. Även med 2 % av BNP till försvaret kommer vi inte att klara oss utan hjälp. Att påstå något annat är oseriöst. De enda länder som kan hjälpa oss är Natoländerna. Det är Norge, Danmark, Tyskland, Frankrike, Polen och USA. Det är länder som man kan lita på och vill hjälpa oss. Om vi hjälper dem, hjälper de oss.

2. Lag och ordning! Vi har just nu problem med lag och ordning i landet som en följd av den stora invandringen. Att skapa ordning är därför den viktigaste frågan just nu ifråga om hur vi ska hantera effekterna av migrationspolitiken.

Men var det inte Moderaternas eget fel att det blev så här? Moderaterna har stått för en generös flyktingpolitik och det kan aldrig vara fel att vilja hjälpa människor i nöd. Men vår politik fungerande inte i längden. Jag har skrivit om detta i ett flertal inlägg som man kan läsa här på min blogg. På partistämman i Örebro antog M en ny flyktingpolitik vilken i allt väsentligt ansluter sig till den linjen jag har argumenterat för.

Vill man ha ordning i samhället så är det fortfarande högern man ska rösta på och inget annat. Sverigedemokraterna har en helt annan agenda. De vill inte ha invandring alls. SD är ett radikalt nationalistiskt parti och har alltid varit det.

3. Sjukvården är i kris! Jag brukar säga att det som står i tidningarna om sjukvården är sant. I Sverige får man visserligen mycket god vård när man väl får den. Men först måste man stå i kö eller kanske flygas till Finland.

Varför har det blivit så här? Det är svårt att säga eftersom andra länder också brottas med samma problem, men jag tror att vi står inför ett perspektivskifte. Det finns en ständigt ökad efterfrågan på vård och behandlingarna blir fler och bättre. Men resurserna är begränsade och sjukvården släpar efter när det gäller moderna organisationsformer.

Vägen framåt är att ändra på arbetssätt inom vården och hur vi organiserar vården för de största patientgrupperna som äldre multisjuka och kroniker. Om mer pengar ska satsas på sjukvården måste det vara först efter att äldre dysfunktionella arbetsformer ersatts.

4. Jobb och åter jobb! Det kommer inte som en överraskning att jag som moderat tjatar om jobben i samhället.

”Den svenska högern ser i arbetet det enda säkra medlet att åstadkomma varaktigt enskilt och allmänt välstånd. Den enskilde måste lära att lita till sig själv. Det allmänna bör stödja honom i hans strävanden att genom eget arbete skapa sig en tryggad ställning.”

Detta stod Moderaterna för 1919 och det gäller än. Inte minst är detta viktigt nu när vi har haft en omfattande invandring. Det finns en självklar väg för alla invandrare att bli integrerade i samhället. Det är att ha ett jobb och försörja sig själv och sin familj. Konstigare än så är inte vi svenskar. Man ska ta ansvar och göra rätt för sig. Då blir man en del av den svenska gemenskapen oavsett vilken del av världen man är född i.

Vem är jag?

Jag gick med i Moderaterna dagarna efter katastrofvalet 2002. Jag var så besviken över utgången att jag bestämde mig för att jag skulle vara med och arbeta för ett bättre och borgerligare Sverige. Jag tog sedan plats som ersättare i landstingsfullmäktige 2006 och har därefter varit verksam i landstinget/regionen. Sedan första maj i år är jag även gruppledare och regionråd för den moderata fullmäktigegruppen i Region Uppsala.

Min ”civila” bakgrund är att jag är forskare i statskunskap och har varit verksam vid Uppsala universitet, Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI och tankesmedjan Frivärld. Jag har även jobbat lite som frilansskribent. Jag skriver på regelbunden basis fortfarande krönikor i Norrköpings Tidningar och stundtals i Nya Wermlands-Tidningen. Förra året kom jag ut med boken ”Vilseledning: Ukrainakriget i svenska medier” som handlar om rysk desinformation och dessförinnan kom jag ut med ”Handbok i konservatism” som är en presentation av konservativt tänkande.

Vill man kolla vad jag har skrivit i olika sammanhang kan man klicka här på denna länk där jag sparar allt: http://stefanolsson.nu/spesam/. Sen kan man också surfa runt här på bloggen. Men numera brukar jag skriva mycket direkt på Facebook. Där hittar man mig på http://facebook.com/spesam.

Ställ gärna frågor! Jag finns på mejl och på Facebook. Lycka till med ditt val!

Dela med andra:

En kommentar

  1. Pingback: Jag kandiderar i regionvalet (landstingsvalet) 2018 |