Äntligen slipper vi höra tjatet om skotten i Ådalen

Regeringen föreslår (prop. 2005/06:111) att polisen skall få ta hjälp av militären för att bekämpa terrorism. Hittills har detta varit omöjligt, ja, till och med förbjudet. Enligt den hittills gällande lagstiftningen har det varit förbjudet för militär personal att ingripa mot terrorister. Om några vetvillingar hade kapat ett civilt flygplan med avsikt att krascha det i Rosenbad, hade flygvapnet inte haft laglig rätt att skjuta ned det.

Det är myten om Ådalen 1931 som gjort att det har varit på det här viset. Historien om de oskyldiga demonstranterna som mejades ner av militären är något som ingår i den socialistiska sagotraditionen. Den omfattas med ett alldeles särskilt patos. Följden har blivit en känslomässig låsning som omöjliggjort varje rationell diskussion om militärens roll vid terroristbekämpning.

Regeringens förslag innebär äntligen en öppning för en seriös diskussion. Har vi tur slipper vi höra tjatet om Ådalen helt och hållet. 

Dela med andra:

5 reaktioner till “Äntligen slipper vi höra tjatet om skotten i Ådalen”

 1. “Myten om Ådalen”? “Sagotradition”?

  Förnekar du förintelsen under andra världskriget också?

 2. Haha, jadu, tolkar det som att du behöver läsa på lite om vad Ådalen -31 handlade om.
  Förmodar att du inte har hör talas om Milos heller…

 3. “Brottet var hunger” brukar det heta.

  Jo tjena. Det blir inte sannare för att det upprepats i 75 år. Demonstranterna var inte fredliga, de blev inte mördade och CG Ekman stod inte bakom dödsskjutningarna – som återigen påstås i en insändare i LO-tidningen som valsat runt på sossebloggarna den senaste tiden.

  Att de dog berodde på ett felaktigt beslut av ett befäl i en alltmer upptrissad våldsspiral.

  Att militär kommenderats ut på demonstrationsvägen berodde på att de strejkande dagen innan grovt misshandlat andra arbetare, som inte strejkade. Ett stort demonstrationståg var på väg mot de arbetandes förläggning, hade de nått fram kunde det ha blivit ett blodbad.

  Felet Mesterton gjorde var att han inte insåg att det inte fungerade att skjuta varningsskott i marken framför demonstrationståget. Skotten rikoschetterade och träffade demonstranterna. Feltänkt, ja, en tragedi för de inblandade, ja, mord, nej.

  Ådalen gjorde att Socialdemokratin insåg vad våldsagitationen ledde till och de slog hårt ned på våldsförespråkarna i vänstern. För retoriskt bruk och behållandet av den inre friden så var det dock passande att vartefter tiden gick framställa de döda som offer för oprovocerat våld från (den borgerliga) överheten.

Kommentarer är stängda.