Bok om de kommunistiska folkmorden

Maria Narti frågar sig idag i SvD varför svenska staten inte har givit ut någon bok om kommunismens folkmord, på samma sätt som man gjort med nazismen i boken Om detta må ni berätta. Det är en bra fråga. Jörgen Modin undrar därför på sin blogg om man inte kunde starta en privat insamling för att ge ut en sådan bok. Det låter som en bra idé. Samtidigt finns det dock redan en sådan bok, Staffan Skotts Aldrig mer! utgiven 1999. Den är skriven för att kunna läsas även av skolelever. Möjligen skulle man kunna samla in pengar för en extra utgåva av denna bok.

(I titeln till det här inlägget har jag skrivit “de kommunistiska folkmorden”. Det är inte alla som tycker man kan skriva så. Folkmorden var inte “kommunistiska”, menar de. Jag gör dock så eftersom jag också gör så med nazismen. Då talar jag om nazistiska folkmord, nazistiska koncentrationsläger osv.)

Dela med andra:

5 reaktioner till “Bok om de kommunistiska folkmorden”

 1. Ja, varför inte? Det finns en hel drös folkmord att publicera statligt finanserade böcker om, varför inte: “De liberala folkmorden i Chile”, eller “De katolska folkmorden i Rwanda”…

  Att smutskasta oliktänkande ideologier/religioner är alltid frestande, men i mitt tycke ganska meningslöst.

 2. Att säga sanningen innebär i det här fallet automatiskt en smutskastning.

  Det är inte meningslöst att berätta om de människor som avrättats av kommunisterna, även om historierna av känsliga personer upplevs som smutsiga.

  Det är inget man kan göra något åt. Sanningen om kommunismen är smutsig.

  /Stefan

 3. Varför inte ge ut en bok om alla kommunister som mördats?

  Befrielserevolutioner som har krossats med pansarinvasioner och militärmakt. Men du tar säkerligen även avstånd ifrån koloniers frigörelse, amerikanska revolutionen, franska revolutionen och störtande av diktatorer.

  Tycker det är poänglöst samt smaklöst att kategorisera mord som har skett i demokratins namn.

  Du har inte någon bok om hur många liv som har offrats på grund av den “amerikanska demokratin” senaste årtiondena?

 4. Det är märkligt att så fort man skriver att kommunismen har många människoliv på sitt samvete, så dyker det genast upp folk som försöker förringa detta brott genom att visa att andra också har begått stora brott. Blir kommunismens brott mindre av att USA ockuperat Irak?

  På den här länken hittar man R. J. Rummels lista över “megamördare”:
  http://www.hawaii.edu/powerkills/20TH.HTM

  Rummel är folkmordsforskare vid University of Hawaii.

  /Stefan

 5. Stefan, du skriver om kommunism som om det var en del av ideologin att begå folkmord.

  På samma sätt som att man knappast bör anta att folkmord ingår i ett liberalt tänkesätt (på grund av att det just begåtts folkmord i liberalismens namn), bör man inte heller påstå att kommunism förespråkar något sådant.

  Eller du kanske, på sidan av boken om kommunismens folkmord, vill publicera böckerna: “Liberalismens folkmord”, eller tja; “Demokratins folkmord”.

  Titlar som dessa, menar jag, antyder inte bara: det finns fall då folkmord har begåtts av personer som kallat sig liberaler/demokrater/kommunister, utan snarare; liberalism=folkmord, och så vidare.

  Så klart ska inte dessa mord glömmas, men varför inte lämna det vid folkmord som begåtts i Sovjetunionen, i Kina, I Chile.

  Är det inte folkmorden som ska betonas, i stället för ideologierna som dikturerna gömt sig bakom?

Kommentarer är stängda.