Osant om vårdköer av Kommun- och landstingsförbundet

Varför finns det vårdköer? Enligt Kommun- och landstingsförbundet beror det på att efterfrågan på behandlingar har ökat kraftigt:

“Mellan åren 1992 och 2003 mer än fördubblades antalet gråstarrsoperationer – från ca 32 000 till mer än 74 000.”

Men om efterfrågan på starroperationer ökat varför har då inte också utbudet ökat? Om folk fick för sig att de skulle klippa håret oftare än vad de gör nu så skulle det omedelbart dyka upp ny frisersalonger överallt. Ökar efterfrågan följer producenterna efter direkt med ett ökat utbud. Anledningen till att det finns vårdköer beror inte på att efterfrågan på vissa behandlingar har ökat, utan beror på att landstinget bedrivs som en planekonomi. Och är det någonting som hänger ihop som ler och långhalm så är det köer och planekonomi. Marknadsmekanismerna, som spontant gör att en ökad efterfrågan alltid matchas av ett ökat utbud, kan inte ersättas av ett system där politiker och byråkrater försöker räkna ut hur mycket av en viss vara eller tjänst som skall produceras. Detta vet vi sedan länge. Planekonomi funkar inte. Varför tror vi då att det skall funka i landstinget?

Läs gärna socialdemokraten Stefan A. Johansson blogg om landstinget som planekonomi. Jag instämmer i vartenda ord. Tydligen finns det även sossar som insett hur det ligger till. Fast är han verkligen sosse på riktigt?

Dela med andra: