Jag vill ha politisk reklam i TV

“Fri-tv-kanalen Kanal Lokal blir först i Sverige med att erbjuda politiska partier att göra reklam i tv,” rapporterar SvD. Det är välkommet. I Sverige finns en rädsla för politisk TV-reklam. Man tror att detta skall verka fördummande på väljarna, att de skall påverkas känslomässigt och därmed inte kunna göra ett rationellt val. Men det är en rädsla utan grund. Politisk TV-reklam förekommer i många demokratier utan att detta har fördummat väljarkåren på något vis.

Istället tycker jag man skall ta fasta på filmens förmåga att förmedla budskap snabbt och enkelt. Näst det personliga samtalet är filmen det bästa pedagogiska verktyget som finns. Det aktiverar alla sinnen på en gång och underlättar förmedlandet av svåra politiska budskap. Problemet ligger i att man med filmens hjälp också lättare kan beröra folks känslor. Men jag är inte rädd för bli känslomässigt berörd. Jag blir ofta känslomässigt påverkad av politiska frågor, och det är väl inte så konstigt? Skall man inte vara arg över sådana saker som vårdköer och arbetslöshet?

Dela med andra:

2 reaktioner till “Jag vill ha politisk reklam i TV”

  1. Även om klyftan mellan de etablerade partierna och de mindre, nya uppstickarna ökar?

  2. Det kanske är dåligt för vissa partier, men det är bra för väljarna, och väljarna är viktigare att bry sig om än partierna. /Stefan

Kommentarer är stängda.