Råd till Göran Persson

Idag skriver jag på Brännpunkt i SvD om granskningen av regeringens och framför allt Lars Danielssons förehavanden i samband med tsunamikrisen. Min uppfattning är att regeringen borde släppa alla viktiga papper ifrån sig och bjuda på en så tuff granskning som möjligt.

Artikeln har jag skrivit med utgångspunkt från min forskning om rättssäkerhet vid krishantering. Den som läser min blogg upptäcker snart att jag är moderat och precis som många andra moderater gillar jag att ägna mig åt sosse-bashing. Men i det här fallet skriver jag om saker som även sossarna har nytta av. Jag tänkte därför fortsätta på det spåret och ge mina råd till Göran Persson hur han skall ta sig igenom det gatlopp som väntar när KU presenterar sin granskning:

1. Ta Lars Danielsson av planen. Han har varit en av dina bästa forwards, men han jobbar inte hemåt. Drar på sig kritik och kommer att bli en tillgång för Alliansen i valet.

2. Befordra Hans Dahlgren till utrikesminister. I tsunamirapporten framstår han som ganska tafflig, men det gör alla andra också. Till skillnad från Freivalds och Danielsson har han dock tagit sig igenom KU-förhören med hedern i behåll. Inte regeringens brajtaste politiker kanske, men ärlig och schysst. Kan bytas ut efter en eventuell valseger.

3. Låt KU granska allt de vill. Inpasserlingslistor, samtalslistor, inloggningsfiler. Rubbet. Det kan bli tufft för en och annan tjänsteman som kanske inte gjort sitt jobb ordentligt, men förtroendet för regeringen kommer att återställas. Gör som Clinton, inte som Nixon.

4. Rensa bland politiskt sakkunniga, t.ex. Stefan Amér på UD. Som lagledare får man inte vara rädd för att plocka bort de spelare som inte håller måttet. Arbetarrörelsen har väl reserver?

5. Ge ett ordentligt erkännande till de tjänstemän som gjorde goda insatser under tsunamikrisen, t.ex. Lennart Brittner på försvarsdepartementet. Befordra och beröm. Lyft fram dem i ljuset och visa hur duktiga tjänstemän det finns i regeringskansliet och påminn om att det är socialdemokratin som har byggt upp detta. Glansen från de duktiga tjänstemännen kommer även att skina på regeringen.

6. Sluta klaga på journalisterna. Det lönar sig inte. De blir bara arga och letar upp ännu fler skandaler.

7. Avslöja något av de stora vallöftena redan nu. På senare tid är det bara Alliansen som kommit med positiva förslag. Ingen vet vad sossarna vill göra under nästa mandatperiod. Allt som skrivs om sossarna handlar om skandaler.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Råd till Göran Persson”

  1. Intressant jämförelse med den amerikanska situationen! (i SvD-artikeln)

    För övrigt, när det gäller sossarnas valtaktik, så märks det ändå att Göran är ganska skicklig. Det har redan tidigare avslöjats att S strategi är att tiga ihjäl kristdemokraterna som ligger nära 4%. Och så idag på den socialdemokratiska televisionen: Dokument inifrån gör ett reportage om “bögfaktorn” i kd där man skrämmer svenska folket med frikyrkospöket och Åke Green.

  2. Pastor Green? Han har väl inget med kd att göra? Det vore ju som att låta sossarna ta ansvar för allt som kommunisterna hittat på. /s

  3. Roligaste kommentaren på SvD:s hemsida om min Brännpunktsartikel:

    “Skaffa jobb åt alla dessa tyckar, vare sig de nu kallar sig statsvetare eller inte så böhöver de inte i åratal syssla med sig och hjävelskaf. Du Stefan Olsson har ju aldrig utfört ett riktigt jobb. Köp en spade eller en röjsåg och gå ut i ett ordentligt arbete så att Du blir trött när dagen är slut så ska Du se att Din tillvara fylls med annat än trams”

Kommentarer är stängda.