Valet av Eliasson. En desperat handling.

Göran Perssons val av Jan Eliasson som utrikesminister är ett tecken på desperation. Persson vill själv framställa det som ett väl övertänkt val av en av Sveriges mest respekterade diplomater, men omständigheterna talar ett annat språk.

Socialdemokraterna har fortfarande inte lyckats vända opinionen, samtidigt som valet närmar sig. Tsunamin och Freivalds avgång har allvarligt skadat förtroendet för socialdemokraternas regeringsduglighet. Persson behöver därför någon som kan återskapa förtroendet. Eliasson är en sådan person vars kompetens för uppgiften ingen behöver betvivla.

Eliasson har kallats hem från New York för att hjälpa till att rädda “rörelsen”. Valet närmar sig och opinionssiffrorna vill inte vända. Tanken med att utse Eliasson har alltså ingenting med utrikespolitiken att göra, utan handlar om ren valtaktik.

Eliasson är 65 år. Han har hela karriären bakom sig. Sannolikt hade han tänkt sig att ordförandeposten i FN:s generalförsamling skulle vara det sista han gjorde. Men när det går dåligt för rörelsen så får man offra sig.

Man bör också fråga sig varför inte Eliasson blev utrikesminister redan efter mordet på Anna Lindh. Han är en av Sveriges främsta diplomater. Han har varit kabinettssekreterare och är sosse. Jag är övertygad om att han fått frågan om att bli utrikesminister tidigare, men tackat nej.

Den som vill förstå sig på utnämningen av Jan Eliasson gör bäst i att se det som en fråga om att rädda sossarnas opinionssiffror. Makten är hotad. Något måste göras för att återvinna förtroendet för regeringen. In med Eliasson.

Dela med andra:

6 reaktioner till “Valet av Eliasson. En desperat handling.”

 1. Jag skulle nog påstå att din typ av kritik är det som verkligen är desperat. Och med rätta troligen, det finns ingen inom alliansen som ens kommer i närheten av hans “tyngd”

  En annan sak som du kan begrunda är det faktum att oppinionssiffrorna inte påverkats negativt av den senaste tidens “skandaler”. Jag säger som fd. partisekreteraren Stjernqvist: “Tänk hur det ska bli när vi kan börja diskutera sakfrågorna”
  ;-)

 2. “Tsunamin och Freivalds avgång har allvarligt skadat förtroendet för socialdemokraternas regeringsduglighet”

  Du glömde faktiskt att nämna tågolyckan i Holmsveden 2003 och båten som sjönk.

  Att trenden visar på dött lopp under valnatten saknar ju betydelse för din logik.

  KAS
  http://bloggarna.se/webedit/ace/news6.asp?newsid=51

 3. KAS skriver på sin blogg:

  “Trenden visar just nu på en mycket knapp valseger för alliansen. Från Januari så har de blå tappat någon 10 dels % medans det röda laget sammanvägt stått stilla socialdemokraternas återhämtning som pågått sedan i juli 2005 verkar ha stannat upp.”

  S uppgång har stannat av, säger KAS, vilket är det jag också säger, så jag förstår inte synpunkten.

  Om Persson verkligen skulle ha tagit Eliasson för hans kompetens skull skulle han ha gjort det redan när Hjelm-Wallén avgick eller efter Lindhs död. Att han tar in honom först nu beror på att Persson helt enkelt har ringt och bett honom ställa upp, eftersom det ju går så dåligt i opinionen.

  /Stefan

 4. Instämmer med s Olsson. Eliasson må vara hur duglig som helst, men han har sin karriär bakom sig. Utnämningen är minst sagt dunkel. Finns det inga nya yngre visionärer hos socialdemokraterna?

 5. Om det är genialiskt att utse Eliasson till utrikesminister 2006, varför var det inte det 2003, när Anna Lindh mördades? Eliasson fanns tillgänglig då också. /Stefan

Kommentarer är stängda.