Pröva åtalet mot Sjödin före valet

SSU ordföranden Anna Sjödin har idag åtalats för sina krogäventyr i januari. Enligt åklagaren var det inte ett svårt beslut att fatta. Därmed inte sagt att hon kommer att fällas. Jag minns från min tid som nämndeman att krogslagsmål ofta var svåra att reda ut. Bevisningen består nästan bara av vittnesmål, och vittnen ser mindre än vad man kan tro. Händelseförloppet är snabbt. Mycket händer samtidigt. Det är mörkt. Många är berusade. Ett vittne ser lika mycket som man gör om man skulle se en hockeymatch utan möjlighet till repriser.

Inga slutsatser om Sjödins skuld bör därför dras förrän rätten har sagt sitt. Åtalet bör också prövas så fort som möjligt. Det bästa vore om det kunde ske före sommaren, åtminstone före valet.

SSU-ordföranden är inte vem som helst. Hon har en av de viktigaste uppgifterna i valrörelsen. Det är framför allt hon som skall försöka vinna de unga väljarnas förtroende för socialdemokraterna. Men hur skall hon kunna göra det om vi inte får ett klart besked om hon är skyldig till de brott hon åtalats för eller inte? Sjödins försvarare, Leif Silbersky, tror inte att det blir en rättegång förrän efter valet. Han har för mycket att göra. Jag tror dock att SSU begår ett misstag om man inte klarar ut den här saken så snabbt som möjligt. Förundersökningsprotokollet är en offentlig handling, och jag kan sätta min högra hand i pant på att Sjödins politiska motståndare inte kommer att låta detta vara. Mycket i materialet talar ju inte till hennes fördel. Ju närmre valet vi kommer, desto mer otrevliga Sjödin-historier kommer vi att få höra, tro mig.

____________

Andra bloggar om: , , ,

Dela med andra: