TV4 + socialdemokraterna = sant

I veckan som gick “avslöjade” TV4 att moderaterna tagit emot pengar från privatpersoner. Nu plötsligt får vi dock veta att TV4 och socialdemokraterna har samarbetat för att samla in pengar till partiet, men att man inte ens har haft anständigheten att tala om det för allmänheten!

Sveriges Radio rapporterar:

“TV4 försvarar sig med att de anser att det är allmänt känt att socialdemokraterna har lotterier. Historiskt sett har partiet inte heller dolt sin roll, utan upplyst om partikopplingen på lotterna. Men i arbetet med Spero [dvs. socialdemokraternas spelbolag, förf. anm.] är det ett medvetet val att inte längre redovisa allt, säger partikassören Tommy Ohlström.”

Vad skall vi nu tro om TV4:s oberoende? Vilka andra samarbeten med socialdemokraterna har man genomfört?

Pinsamt är också att höra Marita Ulvskog ena dagen klaga över att moderaterna inte vill redovisa vilka som skänkt pengar till partiet, för att i nästa stund försöka bortförklara varför hennes eget parti medvetet fört allmänheten bakom ljuset.

Jag är helt och hållet för en så öppen redovisning som möjligt. Alla bidrag till partierna över ett visst belopp bör redovisas. Annars får vi till slut samma korruptionsskandaler som nästan alla andra demokratier lider av. Partifinansieringen är demokratins alkilleshäl. (Mer om hur detta kan ordnas kan man läsa i utredningen Allmänhetens insyn i partiers och valkandidaters intäkter, SOU 2004:22.)

______________

Andra bloggar om: , , ,

Dela med andra:

2 reaktioner till “TV4 + socialdemokraterna = sant”

  1. När det gäller TV4: och moderaternas insamling, så stod det felaktigt i TV4:s Text-TV att den skedde i en hemlig organisation, Tornet. En hemlig organisation som annonserar publikt… :-)

    Att man kan vara anonym givare gäller ju i de flesta ideella organisationer. I alla fall de jag har varit med i.

    Förresten var det nog inte TV4 som initialt uppmärksammade moderaternas privata insamling utan en statsvetare i Göteborg (som TV4 kallade nåt i stil med Sveriges kanske främste statsvetare), nämligen Peter Esiasson. Är det inte lite märkligt att en statsvetare anser att anonyma donationer till moderaterna inte går an, men inte säger något om att såna lika väl kan ske för andra partier och att andra partier tar emot privata gåvor.

Kommentarer är stängda.