För tandvård får man betala två gånger

Häromdagen var jag till folktandvården för den vanliga återkommande kontrollen. Medan jag låg i stolen och fick tandstenen bortpolerad blev jag informerad om den tandvårdförsäkring jag kunde köpa genom folktandvården. Märkligt. Jag trodde att jag redan betalade för tandvård liksom all annan vård genom skatten. Men så är det tydligen inte. Bryter man ett ben så får man gratis vård, men bryter man en tand så får man betala vården själv.

Då tänkte jag att regeringspartiet, som ju gjort sig känt för att försvara de höga skatterna med hänvisning till att det är för vårdens skull, möjligen kunde ge en förklaring. Men jag kunde inte hitta någon. Istället får jag på partiets hemsida läsa:

“Fler och fler vuxna uppger idag att de inte har råd att gå till tandläkaren för regelbundna kontrollundersökningar… En viktig anledning till detta är de höga tandvårdskostnaderna. Sedan den statliga regleringen av tandvårdspriserna upphörde 1999 har tandvården präglats av kraftiga prisökningar. Många struntar därför i de viktiga rutinkontrollerna med försämrad tandhälsa som följd.”

Ja, det är dyrt att gå till tandläkaren. Men vi har ju redan betalt, via skatten. Så varför får vi inte gratis tandvård? Vart har pengarna tagit vägen? Jag tycker det är märkligt att skatten alltid ligger kvar på samma nivå samtidigt som man måste betala mer själv för vården.

Dela med andra:

En kommentar till “För tandvård får man betala två gånger”

Kommentarer är stängda.