Liberala fördomar om friskolor

Kan liberaler vara fördomsfulla? Ja, självklart. Ett lysande exempel på detta är Mette Fjelkner från Lärarnas Riksförbund. På DN Debatt skriver hon att hon vill att staten förbjuder religiösa friskolor. Hon påstår att religiösa friskolor inte klarar av att förmedla kunskaper som grundar sig i vetenskap. De ägnar sig åt “indoktrinering”, säger hon.

Några bevis kan hon dock inte presentera. Finns det någon undersökning som visar att elever från religiösa skolor uppvisar sämre studieresultat än elever från kommunala skolor? Förekommer det mer eller mindre mobbning på religiösa skolor? Uppvisar elever från religiösa skolor mer eller mindre tolerans gentemot olika grupper i samhället? Om Fjelkner hade haft någonting att säga om dessa frågor då tycker jag att hennes åsikt hade varit värd att lyssna till. Men det har hon inte, utan istället är hennes uppfattning redan från början att tro på Gud är detsamma som att vara obildad. Ju mer man tror, desto enfaldigare är man.

Denna antireligiösa inställning är inte någon form av intellektuell djupsinnighet, om någon trodde det. Tvärtom handlar det om något så vanligt som en tvättäkta fördom. All religiositet dras över en kam, förklaras vara ett utslag av barbari, varefter en förkastelsedom utfärdas. Och allt utan någon form av hänvisningar till seriös forskning. Ett skolexempel på en fördom!

_______________

Andra bloggar om: ,

Dela med andra:

3 reaktioner till “Liberala fördomar om friskolor”

 1. Man måste ställa sig rätt frågor. Vad är viktigast av

  a) friskolornas väl och ve
  b) de religiösa föräldrarnas vilja
  c) dina fina liberala ideal
  d) barnens rätt till en bra start i samhället.

  Svaret är rätt givet om du kan kliva ned från dina ideologiska hästar. När principer blir viktigare än sunt förnuft är det dags att tänka om.

 2. När jag vet vad en “ideologisk häst” är lovar jag att kliva ner från den, om det visar att jag sitter på den.

  Men för att svara på din fråga: En bra start i livet kan vara att få gå i en religiös skola. /Stefan

 3. Det är ju Ingemar Hedenius gamla argument och sårande fördomar hon använder sig av för opinionsbildning. Min åsikt är att kristendomen för med sig en ökad törst efter kunskap.

Kommentarer är stängda.