Varför kastar man inte sten på LO istället för Centern?

Idag är det svårt för ungdomar att få ett jobb. Arbetslösheten bland unga, 18-24 år, är avsevärt högre än för andra grupper. Är man dessutom ung och invandrare har man det ännu svårare.

Vad kan man då göra för att det skall bli lättare för ungdomar att få ett jobb? En sak vet vi är viktig och det är att få in en fot på arbetsmarknaden. Det är lättare att få ett nytt jobb om man redan har ett. Då kan man visa att man har erfarenhet och kan visa upp referenser. Samtidigt är det just att få in foten som är det stora problemet. Tröskeln är hög. Socialstyrelsen menar dessutom att den har höjts. “Etableringsåldern”, den ålder då man får ett fast jobb, är högre idag än i början av 90-talet.

Centern har föreslagit att man skall göra något åt detta. Tröskeln måste sänkas på något vis, och centern föreslår att man skall ändra i anställningsskyddet för ungdomar. Det blir lättare för företag att anställa ungdomar om det också blir lättare för dem att säga upp dem om det skulle behövas. Särskilda ungdomsavtal bör därför införas.

Jag tycker det här låter som ett mycket klokt förslag, eftersom det ger ungdomar en chans att få in foten på arbetsmarknaden. Baksidan är att ungdomarna får en sämre anställningstrygghet under två år. Men vad är en anställningstrygghet värd om man inte får något jobb alls?

Dessutom är det så redan nu att ungdomar ofta börjar som vikarier för att efter ett par år kunna få en fast anställning. I praktiken har vi redan ett sådant system, så varför inte erkänna att vi tycker att det är OK?

Det märkligaste av allt är dock att den hårdaste kritiken mot förslaget kommer från LO. Det är ofta LO-medlemmarna som råkar värst ut på grund av arbetslöshet. Trots det är det LO som mest av allt vägrar sänka tröskeln för dem som har svårt att hitta sitt första jobb. För mig är det obegripligt att det är centern som råkat ut för stenkastning och inte LO.

_______________

Andra bloggar om: , ,

Dela med andra: