30% är mer än 70% enligt Vägverket

Cykelhjälmstalibanerna på vägverket menar att om 30 procent av cyklisterna använder cykelhjälm så är det tillräckligt för att man skall tvinga övriga 70 procent att också ha det.

– Två av tre svåra olyckor skulle kunna undvikas om cyklister hade hjälm. Men en lag behöver många år för att få fäste och vi vill inte få någon att sluta cykla. Det finns en regel att när det frivilliga användandet uppnått 30 procent så kan man lagstifta, säger Anna Gudmunsson på Vägverket till UNT.

Vägverket tycker alltså att man skall låta minoriteten bestämma över majoriteten. Det är viktigare att folk gör som Vägverket vill än att de får bestämma över sig själva. Vägverket vet bäst, och om folk inte begriper det så får man ta till lagstiftning.

Märkligt är också att Gudmunsson också bara talar om “användning”. Det kan ju vara så att några av de som själva använder hjälm inte vill ha lagstiftning, eftersom de är förnuftiga människor och tänker sig att var och en kan bestämma över sitt eget cyklande. Nej, för Vägverket gäller det att lagstifta så snabbt som möjligt.

Läs mer om feltänkandet om cykelhjälmar.

______________

Andra bloggar om: , ,

Dela med andra: