73 procent av samhällsjournalisterna är vänster

Häromdagen påstods det på debattsidan i DN att moderaterna var största parti bland de journalister som bevakar politik och samhälle i vårt land. Nu har man dock ändrat sig. Efter att ha kollat fakta ordentligt, vilket man inte alltså inte brytt sig om tidigare, skriver debattredaktören:

“Efter en genomläsning av hela rapporten frågar jag mig ändå om inte vår vinkel blev allt för snäv. Vidgar man perspektivet från Marieberg och Gärdet i Stockholm till den nationella nivån framträder nämligen en helt annan bild. Bland alla journalister som bevakar politik och samhälle stödjer 73 procent regeringen och dess stödpartier. Det är till och med en något större vänstervurm än kulturjournalisterna visar upp.”

Moderaterna hittar sina sympatier främst hos nöjes- och sportjournalisterna.

Hur kan man göra en sådan miss? Man måste ju inte läsa rapporten för att förstå att något är fel. I debattartikeln står det klart och tydligt att de samhällsjournalister som ingår i undersökningen bara är 47 personer och att alla är hemmahörande i Stockholm. Hela undersökningen bygger på ett urval om 2000 personer. Det säger sig självt att 47 stockholmare inte är detsamma som alla Sveriges journalister.

Dela med andra: