Förbjud sekulariserade skolor

Det har funnits kristna skolor ungefär lika länge som det har funnits skolor. I dessa har barn genom alla tider fått lära sig läsa, skriva, räkna, naturkunskap, historia, geografi och många andra ämnen, däribland också kristendom. Tack vare dessa skolor har vi kunnat ge människor grundläggande kunskaper så att de kan klara sig själva och vi har byggt upp en imponerande mängd kunskap, inte minst om naturen, som gör att mänskligheten har kunnat göra fantastiska medicinska och tekniska framsteg.

Trots denna fantastiska meritlista är dock de kristina skolorna föraktade av dagens självutnämnda “intellektuella elit”. De kristina utmålas som vidskepliga bokstavstroende talibaner som vägrar ta till sig vetenskaplig forskning. För dem är kristendomen en intellektuell sjukdom som måste bekämpas med lagstiftning. Allt utom sekulariserade skolor skall få finnas. (Se DN, DN och DN.)

Man bör dock ha klart för sig att den sekulariserade skolan inte har mycket mer än 30-40 år på nacken. Grunden för vår kunskap, den vetenskapligt uppbyggda kunskapen, den kunskap som givit oss alla tekniska och medicinska framsteg, kommer ur skolor som varit kraftigt religiösa. De flesta universitet i västvärlden är grundade av kyrkan. Stora vetenskapsmän som Kopernikus, Newton eller Linné, var alla troende.

Talet om att kristna skolor skulle bedriva sämre undervisning än sekulariserade skolor bygger på fördomar. Några bevis för att elever från kristna skolor klarar sig sämre än andra finns inte. Däremot är det uppenbart att den moderna sekulariserade kommunala skolan har problem. Ungefär en fjärdedel av högstadieeleverna går ut skolan utan fullständiga betyg. Med så dåliga resultat borde man kanske förbjuda alla sekulariserade skolor istället?

_______________

Andra bloggar om: ,

Dela med andra:

5 reaktioner till “Förbjud sekulariserade skolor”

  1. Det är sorgligt att de tycker så här. Usprungligen är det ju en ateistisk variant av åsikt, “frihet ifrån”, som bland annat Per Ahlmark drivit.

  2. Jag är uppvuxen inom frikyrkan och tycker inte ens efter att jag lämnat den att jag blev indoktrinerad för det var tydligt vad som var religion. Sosseindoktrineringen i skolan däremot var betydande, eftersom vissa lärare beskrev verkligheten ur ett perspektiv som de fått från Rörelsen och presenterade det som det vore fakta.

    Det är sorgligt hur många utgår från att det finns ett objektivt förhållningssätt och att det är just de själva som har det.

  3. Det fanns skolor innan Jesus ens var född, och det vet du mycket väl. Såväl sekulära och kristna skolor har tacksamhetsskuld till Platon, Aristoteles etc, och de Grekiska och Romerska akademierna.

  4. Svar till Attila. Det är riktigt att det funnits skolor före Jesu nedkomst på jorden. Detta förtar dock inte det faktum att religiös undervisning bedrivits i mer än tusen år med goda resultat. /Stefan

Kommentarer är stängda.