Splittring mellan vänsterpartierna om förskolan

Hur väl fungerar egentligen samarbetet inom vänsterkartellen? Idag har miljöpartiet gjort upp med de borgerliga partierna om att det skall vara tillåtet att starta fria förskolor. Socialdemokraterna och vänsterpartiet röstade emot.

Nu undrar man, vilken politik tänker den samlade vänstern gå till val på? Hur skall dessa partier kunna regera tillsammans om de inte kan enas om en så enkel sak som förskolan? Miljöpartiet har sagt att de inte kommer att stödja socialdemokraterna om de inte får sitta med i regeringen. Men hur skall de kunna regera tillsammans när miljöpartiet rätt vad det är gör upp med de borgerliga partierna?

_______________

Andra bloggar om: ,

Dela med andra:

2 reaktioner till “Splittring mellan vänsterpartierna om förskolan”

 1. Miljöpartiet, regeringen och vänsterpartiet har reglerat sitt samarbete i den sk 121-punktsöverenskommelsen. Några andra frågor behöver inte mp samarbeta om men har av olika skäl valt att göra det ändå.

  På samma sätt verkar det vara med samarbetet inom alliansen. I vissa frågor är man överens om att samarbeta, i andra inte. Några exempel på hur delade de borgerliga partierna är, är fildelningsfrågan, de hemliga integritetskränkande övervaningsmedlen, fastighetsskatten, kärnkraften, kollektivavtalen och arbetsrätten m.m.

  Så jag skulle nog säga att s+v+mp-blocket är ungefär lika samlat som m+fp+kd+c-blocket. Det är bara det att s+v+mp samarbetat rejält under de senaste mandatperioderna och har visat att de kan samarbeta. Alliansens samarbete däremot vaklar för varje dag som går.

  Min slutsats om valet är – gladast vinner – och just nu är borgarna himla deppiga att se. :-)

 2. Två frågor där vänstern fortfarande inte kan ge ett klart besked:

  1. Vilka partiet skall ingå i en vänsterregering?

  2. Kommer vänsterpartierna redogöra för sin gemensamma politik före eller efter valet?

  Alliansen kommer kunna ge klart besked på båda dessa punkter.

  /Stefan

Kommentarer är stängda.