Därför vann Lordi

Min kompis P är ordentligt sur över att Lordi vann Eurovisionsschlagerfestivalen. Vi såg tävlingen tillsammans, och nu även dagen efter har han svårt att smälta att det var ett hårdrocksband som vann. Till saken hör dock att P är hårdrockare själv. Han tycker inte att hårdrock har i melodifestivalen att göra. Det är inte låten i sig det är fel på, utan sammanhanget. Schlager skall vara schlager, helt enkelt, och Lordis låt är inte en schlager.

Hur kunde då en hårdrockslåt vinna? Jo, det beror inte på att den vann TV-tittarnas hjärtan, menar P, utan att hårdrockare är en internationell subkultur. Dessa människor intresserar sig vanligtvis inte alls för schlagermusik. Men nu plötsligt dök Lordi upp och då har hela subkulturen kastat sig i på telefonen för att heja fram hårdrockarna. Subkulturen såg sin chans att hävda sig, och tog den.

Själv höll jag på Rumäniens låt. P hejade på Bosnien-Hercegovina. Obegripligt, jag kan knappt komma ihåg hur den lät.

Dela med andra:

6 reaktioner till “Därför vann Lordi”

  1. Nu kallas det ju bara Schlager-EM i Sverige. Den heter Eurovision Song Contest överallt annars, utan någon hänvisning till någon specifik musikgenre… :)

  2. Den heter så, men det är ju av tradition en schlagertävling. Det är inte namnet som bestämmer innehållet. /Stefan

  3. Jag tror sången appellerade till fler grupper än bara den stora subkulturen hårdrockare. Själv hade jag 4 grabbar i åldrarna 4-6 år som var extatiska över deras utstyrslar, och följaktligen använde sina röster (som jag i ett svagt ögonblick lovt dem) på Finland… :-P

    Jag tror dessutom att en hel del människor tycker att schlager är fånigt, och därför röstade på den tydligast avvikande låten.

  4. Inget är schlager längre i melodifestivalen — förutom Sveriges bidrag och några få till. Så varför ska inte ett hårdrocksband vinna i denna popvärld? Underbart!

  5. Lordi vann för att de hade den bästa låten. Dessutom var det en symbolisk vinst då alltför många har tröttnat på halvnakna uppträdanden sm anspelar på sex och silikonimplanat samt botox injektoner. Lordi gjorde rent hus med utseendefixeringen och satte Finland på kartan en gång för alla. De ska nu uppträda på Allsång på Skansen vilket säger en hel del.
    Jag älskar Lordi och vad de står för. De gav präktigheten en spark rakt där den ska ssitta.

Kommentarer är stängda.