Dolda motiv bakom Helen Eduards “dementi”

Vilket motiv hade egentligen Helen Eduards när hon för Sveriges Radios Ekot dementerade ryktet om hennes påstådda förhållande med Lars Danielsson?

Den absoluta majoriteten av svenska folket läser inte bloggar. Jag har ingen siffra, men min gissning är att över 95 procent aldrig har varit inne på en blogg någon gång. På det hela taget får man därför anta att allmänheten var helt okunnig om ryktet om Eduards och Danielsson. Nu är det dock i var mans mun tack vare Eduards själv.

Troligtvis ingår dementin i regeringens mörkläggningskampanj. “Vad det än är som Lars Danielsson döljer så är det antingen fruktansvärt pinsamt. Eller också är det politisk dynamit,” skriver Lena Melin i Aftonbladet. Jag håller med. Det är något som vi fortfarande inte fått veta och som regeringen försöker styra bort intresset ifrån. Eduards dementi, eller vad man nu skall kalla det, är sannolikt ett försök att lägga ut en rökridå. Den som har blivit utsatt för en ryktesspridning är ju ett offer, och det naturliga är att alla känner sympati med offret. Intresset och kritiken riktas istället mot “the bad guys”, de folkpartistiska bloggarna. Och statsministern själv får chansen att säga hur “äcklad” han är.

Jag måste därför säga att jag inte tycker särskilt synd om Helen Eduards. Nog har det funnits en ryktesspridning, men det är inte bloggosfären som står bakom. Det är snarare diverse journalister och tjänstemän i regeringskansliet. Före dementin i Ekot var de flesta i vårt land helt okunniga om ryktet. Men inte nu längre. Så vad var då syftet med dementin? Det kan ju inte ha varit att bli av med ryktet. För vi har ju aldrig talat så mycket om det som nu.

_______________

Uppdatering 28/5. Undersökning visar att 90 procent av befolkningen aldrig varit inne på en blogg.

_______________

Andra bloggar om: , , , ,

Dela med andra:

6 reaktioner till “Dolda motiv bakom Helen Eduards “dementi””

 1. Fast jag tycker nog synd om Helen Eduards, hon har råkat oförtjänat illa ut. Hon är ingen offentlig person och har inte wobblat inför KU och Katastrofkommissionen.

  Att 95% av Sveriges befolkningen inte visste om ryktet innan dementin spelar inte heller så stor roll, eftersom de 5% som visste om det, är de som räknas, de som hon interagerar med, privat och professionellt. Shit same om Jokkmokks-Jocke och Åmåls-Åsa inte hade en aning om det, när dina kollegor och pressen flinar bakom ryggen. Därför tror jag inte heller att det är ryktesspridningen på bloggosfären som är det värsta – vi är nog ungefär lika intressant som Jokkmokks-Jocke – utan UD och pressen, där ju dessa rykten emanerar från.

 2. Nu får du väl för fan ge dig, Stefan!

  Helen Eduards insåg att hela media-Sverige tasslade om at hon hade en relation med sin chef. Man får anta att hennes vänner och familj fick höra i fikarummet och började undra. Situationen för henne blev värre och värre i flera veckor. Till sist måste naturligtvis något hända — skiten måste upp i ljuset för att kunna avfärdas.

  Du anklagar en opolitisk och iche-offentlig tjänsteman för att spela en medveten och aktiv roll i nån sorts påhittad mörkläggningshistoria. Ur min synvinkel är det helt uppenbart att Eduards måste få stopp på ryktet, hennes heder stod på spel. Ingenstans finns några tecken å konspirationer.

  Om det är något den här historien har lärt oss är det ju att billiga rykten ställer till stor skada. Så min uppmaning till dig är:fram med bevisen för Eduards konspiration eller var tyst.

 3. Synd om helena?
  Knappast. Men varför gick de inte hand i hand till TV-soffan, Lasse och Helena och “talade ut” om att de minsann aldrig haft den minsta intimitet med varandra – även om det funnits massor av tillfällen?
  Varför höll sig huvudpersonen Lasse i bakgrunden?
  Varför skickade Persson fram Helena?

 4. Euards är departementsråd och således inte anställd på grund av sina politiska meriter. Däremot är det ganska uppenbart för var och en att hon spelar med i spelet. Halva intervjun går ut på att peka ut fp som de onda trots att det framför allt är kvällstidningarna som spridit ut ryktet. /Stefan

 5. Det finns definitivt mer sanning att klämma ur både Helen Eduards och Lars Danielsson. Det gäller bara att klämma på rätt ställe.

  Det som kommer ut måste då vara, som Lena Melin säger, politisk dynamit. Det gäller bara att hitta “the magic spot” innan valet i höst.

 6. Knäckfrågan ligger i bevisen för eller mot Danielssons närvaro på Rosenbad den aktuella dagen. Bevisen finns, men hemlighålls av Göran Persson. Om JO inte ber att få titta på in- och utpasseringslistorna är det skandal. /Stefan

Kommentarer är stängda.