Jag vill ha 1800-talet tillbaka

I en debattartikel i Expressen angriper författaren Carina Burman Veckorevyns chefredaktör Ebba von Sydow. Burman gillar inte de livsstilsråd som von Sydow vill delge sina läsare. De hör hemma på 1800-talet, menar Burman, vilket antas vara dåligt.

Vad är det då som är 1800-tal, och som är så förskastligt att man måste skriva en debattartikel om det? Jo, von Sydow rekommenderar inte unga tjejer att dricka sig fulla på krogen och att inte bära genomskinliga kläder. Öh? Är detta råd som härstammar från 1800-talet? Jag är förvisso ingen expert på hur folk levde på 1800-talet, men jag tror faktiskt inte att särskilt många tjejer på den tiden raglade omkring på stan asfulla iförda genomskinliga kläder.

Jag uppfattar snarare von Sydows livsstilsråd som ganska vanliga och vettiga:

“Om jag kan peppa någon till att inte ta den sista (dumma) drinken som gör att kvällen slutar på sjukhuset, så är jag nöjd … Kan jag få någon glad 18-åring att ta “varannan vatten” på studentfesten och ha koll på läget istället för att bli redlös och riskera att bli utnyttjad? Då är jag jättenöjd.”

Man bör ta det lugnt med spriten. Vad är det som är så kontroversiellt med det? Framför allt är det just viktigt för unga kvinnor att vara försiktiga med alkohol. De är ovana vid alkohol och vet inte hur mycket kroppen tål. De tror att de kan dricka lika mycket som sina killkompisar men tänker inte på att de väger 15-20 kg mer än dem.

Nåväl, 1800-tal eller inte, mig spelar det ingen roll. De människor som levde på 1800-talet levde inte ett moraliskt sett sämre liv än vad vi gör. De var människor med samma mängd förnuft som vi, och som mycket väl visste vad de gjorde. Vi har inte tagit med oss allt vidare till vår tid, vilket till stor del beror på att vår tid ser annorlunda ut. Men att vägra låta sig inspireras av en annan tid än den egna är rent ut sagt korkat. Det vore som att vägra läsa böcker som skrivits tidigare än 2000 därför att man tycker att de är “känns gamla”. Nej, om det är 1800-talsmässigt att tänka sunt och förnuftigt, då vill jag ha 1800-talet tillbaka.

 

Dela med andra:

En kommentar till “Jag vill ha 1800-talet tillbaka”

Kommentarer är stängda.