Det måste bli svenskt att bära slöja

Varannan svensk kan tänka sig förbjuda muslimska flickor att bära slöja i skolan, rapporterar SvD. Det är tråkigt, men jag är inte överraskad. Jag har aldrig trott på myten om att Sverige skulle vara världens mest toleranta land. Sverige är fortfarande ett land där Jantelagen styr. En slöja som tydligt visar att man är troende och dessutom stolt över det gör att man “tror att man är nåt”, och ett flagrant brott mot Jantelagens första paragraf.

Värst är det när intoleransen kläs i termer av rättigheter. I SvD:s artikel intervjuas en förbudsförespråkare som menar att det handlar om barnens rätt gentemot sina föräldrar:

“Den slutsats jag drar är att barnens rätt måste komma först. Om det kallas tolerans att tillåta att föräldrarna bestämmer är det en tolerans som jag inte ger särskilt mycket för.”

Ett bra exempel på när Sverige är som sämst. All religiositet, särskilt den som kommer från andra länder, är ett ont. Barnen måste skyddas mot sina föräldrar, och samhället vet alltid bäst.

Nej, jag tycker vi bör tänka tvärtom. Vi kristna har inte haft något emot att sprida ut våra religiösa symboler överallt och skäms inte för det. Alltså bör vi inte se det som särskilt märkvärdigt att muslimerna gör det också. Religiösa symboler är en helt naturlig del av det mänskliga livet och inget att vara rädd för. Det måste vara en helt vanlig del av vår vardag att samsas på gator och torg med kvinnor som bär slöja.

Dela med andra:

7 reaktioner till “Det måste bli svenskt att bära slöja”

  1. Tack för ditt fina inlägg!

    Det jag upplever, efter att ha deltagit i oändliga debatter om just denna fråga är att det sällan handlar om barnens bästa.

    De grupper som förespråkar förbud, drivs ofta av folk med bakgrund i Iran eller Kurdistan där de själva fått leva under tvång vilket är mycket beklagligt.

    Frågan är varför man vill utsätta barn för dubbelt tvång om det nu är så att barnet i fråga har tvingats att bära slöja? Och om barnet inte tvingats till det men ändå tvingas ta av den, vem är det då vi bör skydda barnet ifrån?

Kommentarer är stängda.