Fri forskning kräver en ny regering

Idag skriver [se rättelse nedan] professorn i statskunskap Bo Rothstein i DN om hur socialdemokaterna styr över den samhällsvetenskapliga forskningen. Miljontals kronor strös ut över samhällsvetarna, under förutsättning att man kan utlova politiskt korrekta resultat, det vill säga de resultat som socialdemokraterna vill ha.

I artikeln berättar Rothstein en skräckhistoria ur verkliga livet om hur en f.d. socialdemokratisk statssekreterare agerar småpåve på den statliga forskningsstiftelsen Mistra. Problemet med skräckhistorier är att ingen tror på dem. De framstår som alldeles för absurda för att de skall uppfattas som sannolika. I Sverige har vi väl fri forskning? Inte är det väl så att det är Göran Persson själv som bestämmer vad samhällsvetarna skall tycka och tänka?

Själv har jag dock inga problem med att hysa tilltro till Rothsteins historia. Jag har hört tillräckligt många liknande historier berättas för mig i lunchrummet på jobbet (en samhällsvetenskaplig institution) för att jag inte för en sekund tvivlar på att den är sann. Även “min” institution har förhandlat med nämnda stiftelse. Hur det gick till vill jag helst inte tänka på.

Det blir ingen fri forskning i det här landet förrän politikerna ger forskarna fria händer, och det kommer inte att ske så länge socialdemokraterna sitter kvar vid makten. För en förändring krävs regeringsskifte, vilket betyder att man bör rösta borgerligt i valet. Mp och v stöder det nuvarande regeringen. En röst på mp är i praktiken en röst på fortsatt socialdemokratisk styrning av den samhällsvetenskapliga forskningen.

Rättelse: I en tidigare version av texten skrev jag att prof. Rothstein var socialdemokrat. Det stämmer dock inte menar Rothstein själv, se kommentar nedan.

_______________

Andra bloggar om: , , , , ,

Dela med andra:

4 reaktioner till “Fri forskning kräver en ny regering”

 1. humm intressant tanke där.
  Men en röst på Mp betyder ett litet steg för nätpiraterna:)

 2. Hej
  tack för kommmentar till min DN-artikel, dock har jag aldrig varit medlem eller aktiv i SAP
  Mvh
  Bo R

 3. Intressant analys, men problemet ligger kanske djupare än så. Forskning handlar i grunden om att söka efter sanningen, dvs att svaret skall vara samma oavsett vem, eller hur man ställer frågan.
  När man i modern vetenskap kallar tolkningen av vetenskapliga resultat för forskning, har naturligtvis politikerna tolkningföreträde, eftersom de sitter på pengarna.
  Fri forskning är kanske en utopi, men måste vara en rörelserikning dit vi strävar i alla situationer.

Kommentarer är stängda.