Därför går det bra för Sverigedemokraterna

[Se uppdatering längst ned på sidan.]

I Aftonbladets internetomröstning “Ungt val” har Sverigedemokraterna överraskande blivit tredje största parti, med 12,1 procent av rösterna. Väljarna är ungdomar 15-21 år.

Det är ju inget riktigt val det handlar om så därför måste man se försiktigt på siffrorna, men skillnaden mot 2002 är tillräckligt stor för att man kan vara säker på att det har skett en reell ökning till Sverigedemokraternas fördel. I förra “Ungt val” fick partiet bara 3,8 procent.

Vad är förklaringen? Troligtvis finns ett samband med socialdemokratins nedgång. Sverigedemokraterna och socialdemokraterna har nämligen samma rekryteringsgrund. Det rör sig om unga människor, främst killar, från arbetarklassen. Dessa brukar av tradition rösta socialdemokratiskt, men den gångna mandatperioden har tydligt visat hur socialdemokratin alltmer utvecklats till ett pampvälde. Unga arbetarkillar har fått det allt svårare att identifiera sig med Persson, Pagrotsky, Ulvskog och deras kompisar. De många skandalerna på senare tid har säkerligen också gjort sitt därtill.

Resultatet har blivit att många av dessa killar inte vill rösta på sossarna. Men de röstar inte gärna borgerligt heller. De är ju inga “borgare”. Alltså röstar de på det nya parti som precis som dem står i opposition mot den styrande eliten. Att detta parti råkar vara främlingsfientligt, spelar inte någon större. Det är inte så farligt, tycker de, ingen kan ju påstå att integrationspolitiken fungerat helt lysande. Sverigedemokraterna blir därför ett bra protestalternativ, i deras ögon.

Främlingsfientliga missnöjespartiet finns i snart sagt varje europeiskt land. Att Sverige hittills förskonats från detta beror huvudsakligen på socialdemokratins starka grepp över arbetarklassen, som är unik i internationell jämförelse. Länder med stora missnöjespartiet har svagare socialdemokrati (Danmark, Norge, Österrike m.fl.).

_______________

Uppdatering 11/6. Expressen rapporterar att i en vanlig opinionsundersökning av Skop får Sverigedemokraterna bara 1,9 procent. Det mesta talar för att det är något konstigt med “Ungt val”.
_______________

Andra bloggar om: , , , ,

Dela med andra:

2 reaktioner till “Därför går det bra för Sverigedemokraterna”

  1. Bra analys. Tycker den är trovärdig och genomtänkt.

    Själv har jag tänkt att många unga, kan tycka det är lite coolt att vara lite uppstudsiga. Då har man “hittat” Sverigedemokraterna. Det ligger lite i linje med ditt resonemang.

    Sedan kan man ju också undra hur undersökningen gått till. Det vet jag inte. Hur har frågorna ställts? Hur seriöst utformade var de?

Kommentarer är stängda.