Säg hej då till Thorbjörn Fälldin

I den tidiga valrörelsen 1976 gjorde centerledaren sitt livs största misstag. I en riksdagsdebatt om sa han om kärnkraften: “Får jag för att inget missförstånd skall råda säga: Ingen statsrådspost kan vara så åtråvärd att jag vore beredd att dagtinga med min övertygelse.” Fälldin skulle inte under några omständigheter kompromissa om kärnkraften.

De borgerliga partierna vann valet, men det tog inte lång tid förrän frågan om de nybyggda kärnreaktorerna i Barsebäck, Ringhals och Forsmark, skulle tas i bruk kom på dagordningen. Fälldin försökte kompromissa, men föll på eget grepp. Det gick inte att kompromissa bort sig själv. Regeringen avgick.

Nu 30 år senare ser det äntligen ut som att den djupa splittring mellan de borgerliga partierna som Fälldin orskade kan läkas tack vare Allians för Sveriges överenskommelse om energin. Det har på senare tid skett något med centern. En ny generation som låter sig styras av förnuft och ansvarskänsla har ersatt Fälldins och Olof Johanssons taktiserande och känslomässiga utspel. Minns att också Johansson försökte spela hjälte när han inte ville gå med på att bygga Öresundsbron. Den tiden är slut. Nu kan vi gå vidare.

Läs alliansen gemensamma energiprogram.

Dela med andra:

En kommentar till “Säg hej då till Thorbjörn Fälldin”

  1. Nja, Fälldin är nog snarare restaurerad än avpolleterad. Men lika lite som moderaterna tar allt Gösta Bohman tyckte till sig, och lika lite som socialdemokrater följer Tage Erlanders åsikter, så kan ju inte Centerpartiet låsa sig fast vid vad en tidigare partiledare tyckt. Däremot är det mycket som Fälldin tyckte och sa som har förts tillbaka in i partiet efter Johansson och Daleus.

Kommentarer är stängda.