Statsministern ljuger inte om arbetslösheten

“Jag skulle tro att när vi kommer till valrörelsen är det inte så många som talar om arbetslösheten.”

Orden är Göran Perssons, yttrade den 1 maj i år. Hur kan man säga så? Ljuger han eller vet han inte? Faktum är att det finns anledning att tro att statsministern är helt ärlig när han säger att han inte tror det finns någon arbetslöshet.

Det är nämligen så att Sverige mäter arbetslösheten på ett helt annat sätt än alla andra EU-länder. Regeringen har bestämt att SCB skall skräddarsy statistiken så att siffrorna blir så låga som möjligt.

Tidigare har Svenska Dagbladet gjort en mycket bra sammanställning av problemen med att mäta arbetslösheten på ett opartiskt vis. Idag publicerar också SVT en liknande artikel, som är mycket läsvärd. Här kan man läsa hur statistiken ser ut:

“Men studenter som söker arbete redovisas separat och ingår inte i de procenttal som SCB presenterar varje månad. För tjugo år sedan, närmare bestämt i december 1986, beslutade nämligen regeringen att denna grupp inte skulle räknas in i statistiken. När den här gruppen är inräknad stiger siffran till 8,2 procent.”

Jag skulle inte bli förvånad om det visade sig att statsministern på riktigt trodde att arbetslösheten låg på 5 procent. Det är ju vad hans företrädare i ämbetet har beordrat SCB att rapportera, och det är vad han själv vill höra.

Dela med andra:

En kommentar till “Statsministern ljuger inte om arbetslösheten”

Kommentarer är stängda.