Alla är jämlika men vissa är mer jämlika än andra

“Alla är jämlika, men vissa är mer jämlika än andra”. Så förklarar grisarna i George Orwells roman Djurfarmen varför vissa, nämligen de själva, skall ha privilegier trots att man tidigare sagt att alla skall vara jämlika. Boken handlar om djuren på en bondgård som avsätter bonden och tar makten själva. Grisarna lovar frihet och jämlikhet, men inför istället ett nytt ståndssamhälle med sig själva i toppen. Har du inte läst den? Gör det. Det är en klassiker.

Parallellerna till verkligheten är mer än pinsamt påtagliga. Igår rapporterade SVT att en socialdemokratisk före detta minister ämnar köpa loss en statligt ägd hyresrätt på Östermalm i centrala Stockholm för att göra om den till en bostadsrätt. Samma person, Lars-Erik Lövdén, har dock tidigare själv som bostadsminister motarbetat just denna typ av affärer. Han har varit med och infört de så kallade stopplagarna som gjort att människor som bor i kommunala hyresrätter ute i förorterna inte kan köpa loss sina lägenheter.

Summa summarum: Om man är socialdemokrat, f.d. minister och bosatt i en statligt ägd hyresrätt i centrala Stockholm, då har man rätt att köpa loss sin lägenhet. Om man är en vanlig människa som bor i en förort i en kommunalt ägd hyresrätt så har man inte rätt till det.

Värt att upprepa är också att Lövdén inte fått sin lägenhet genom bostadsförmedlingen, utan genom kontakter och inte behöver betala marknadspris. Tvärtom får han ungefär 50 procents rabatt.

Alla är jämlika utom sosse-eliten som är mer jämlik än andra!

Dela med andra:

4 reaktioner till “Alla är jämlika men vissa är mer jämlika än andra”

 1. Men det ar ju exakt vad det ar! Jamlikt alltsa. Exakt samma lagar galler i fororten som i innerstan. Jag blir sa trott pa folk som klagar pa sossar bara for att de ar sossar. De maste val fa leva som alla andra? Det ar bara pressen som forsoker skapa nyheter av ingenting.

 2. Sosse-eliten brukar klaga på klyftorna i samhället. På Östermalm lever man lyxliv. I förorten får man vända på slantarna. Det är bara det att det är sosse-eliten själv som bor på Östermalm, och säljer ut statlig egendom till underpris åt sig själva.

  Talet om jämlikhet klingar falskt.

  /Stefan

 3. Suck. Fattar folk trögt? Det är ju en betydande jävla skillnad på att sälja ut skiten och att köpa den. Varför blir ingen förbannat för att moderaterna vill sälja ut rubbet? Det är ju det som är det verkligt dåliga.

  Om skiten ändå är till salu klandrar jag ingen som köper den.

 4. Som moderat stödjer jag tanken att kommunala hyresrätter skall få säljas som bostadsrätter till de boende. Förortsbor och innerstadsbor skall här behandlas lika. Jag tycker det är oschysst att bara de välbeställda i samhället skall kunna bo i bostadsrätt. Det skapar onödiga klasskillnader.

  Socialdemokraten Lars-Erik Lövdén har dock som socialdemokrat motarbetat denna tanke. Jag tycker att det är dumt, men kan i viss mån förstå varför eftersom socialdemokraterna ju faktiskt gillar kommunalt ägda fastighetsbolag.

  Vad jag inte kan begripa är dock hur Lars-Erik Lövdén, f.d. socialdemokratisk bostadsminister, ena dagen kan tycka att det är fel att kommunala hyresrätter görs om till bostadsrätter när han nästa dag själv köper en statligt ägd lägenhet.

  Hur stavas ordet hyckleri, förresten?

  /Stefan

Kommentarer är stängda.