Socialdemokratiska överklasspartiet

Sverige har förlorat ett parti. Det hette “Arbetarepartiet” och brukade företräda landets låginkomsttagare. Är det någon som vet vart det har tagit vägen?

SR rapporterar idag att socialdemokraterna är det parti som både har flest höginkomsttagare och minst antal låginkomsttagare som kandidater till riksdagen. Jag är inte förvånad. Att socialdemokraterna inte längre är ett arbetarparti har varit känt för oss som studerat svensk politik sedan länge. Övergången till att bli ett tjänstemannaparti började redan på 50-talet.

Nu börjar det dock också sätta sina spår i medvetandet hos de politiska journalisterna och allmänheten. Förra veckan rapporterade SR också att moderaterna flyttat fram sina positioner ordentligt inom en av socialdemokratins verkliga stödgrupper, offentliganställda kvinnor.

Det är bra att detta nu äntligen lyfts fram. Det är en myt att det socialdemokratiska toppskiktet skulle komma ur arbetarklassen. Se på Lövdén-affären. Vilken vanlig arbetare kan fixa en lägenhet på Östermalm? Ta också en titt på vad LO-pamparna faktiskt tjänar. Ylva Thörn, kommunalarbetarförbundets ordförande, tjänar 800 000 kr om året. En vanlig undersköterska tjänar ca 207 000 kr. (Läs mer.)

Läs också gärna SR:s övriga granskningar av den socialdemokratiska överklassen:
Få arbetarbarn i den politiska eliten
Ministrars lönelyft större än andras
Politiska par bland socialdemokraterna“.

_______________
Andra bloggar om: , , , ,

Dela med andra:

19 reaktioner till “Socialdemokratiska överklasspartiet”

 1. Jomenvisst goddag yxskaft
  Så fort någon suttit i riksdagen så blir det sådana löner.

  Erkännande av allianslogiken göres härmed.

  Sitter politikerna kvar i riksdagen så blir de höger på grund av inkomsten och då kritiseras dom för det.

  Hoppar dom av kritiseras dom för det.

  Så visst är det roligt med mobbing i den politiska debatten.

  KAS

 2. Bäste KAS

  Jag säger inte att det är fel att ha hög lön.

  Det är hyckleriet som är fel.

  Ovanståend bloggpost hade aldrig skrivits om sossarna erkände att de inte längre rekryterar politiker från de grupper som har låg inkomst.

  Hur ser du på det faktum att dina företrädare bor på Östermalm och har dubbelt så mycket som du i årsinkomst?

  /Stefan

 3. Socialdemoktrater missunar ingen att tjäna pengar.

  Socialdemokrater är för marknadsekonomi.

  Bor det socialdemokrater på östermalm är det bara bra.

 4. Jag vill ha arbete och lön liksom de allra flesta också vill,
  men….
  om jag har oturen att mista mitt arbete eller drabbas av sjukdom vill jag kunna veta att jag kommer att klara betala fortlöpande utgifer och inte hamna på eterkälken p.g.a alltför sänkta ersättningsnivåer.
  Självklart ska vi uppmuntra arbete men inte genom att håna dem som inget arbete får.

 5. Om det inte är någon skillnad mellan den lön man får när man jobbar och vad man får ut på a-kassan, varför ska man då jobba?

  /Stefan

 6. Öpir! Det är skillnad och dessutom är det roligt att jobba, få använda sin kompetens,träffa kolleger,hänga med på fredagsölen, få riktig lön och semester och känna att man gör nytta och det ger självförtroende,Fan så mkt roligare än att vara arbetslös!De flesta som saknar jobb mår skitdåligt.Varför ser ni arbete som nåt negativt när det är en ynnest i dagens samhälle att ha ett jobb att gå till? Max A-kassa är680krom dan.Inte så mkt men det räckeroch börstanna påd en nivån.

 7. sorry, min tabb är ur funktion o därav den konstiga texten. Har ni som skrivit varit utan jobb nångång? Var det kul? Vill ni uppleva det igen? Är ni avundsjuka på dem som går på A-kassa, socialbidrag och drömmer ni om en sådan tillvaro själva?
  Jag har varit utan jobb en gång och det var det värsta helvete jag genomlevt. Att ha ont om pengar var inte det värsta utan det värsta var skräcken att förlora sin kompetens och sin självkänsla.

 8. Det finns goda människor i vår värld som trots att de får a-kassa ändå gör rätt för sig och ser till att de skaffar sig ett jobb. Sen finns det också de som är lata. Tror du, Selma, att alla är goda?

  Sen kan jag meddela att jag till skillnad från dig är arbetslös just nu. Snopet va? (Som om det skulle ha någon betydelse för argumentets bärighet.)

  /Stefan

 9. Öpir!
  Nej, alla människor är inte goda och det finns lata människor,både bland arbetslösa och bland dem som har ett jobb. So what? Vi kommer aldrig leva i en perfekt värld. men jag tycker det är fel att forma åsikter och politik bara för att man vill klämma åt den lilla skaran som inte sköter sig om det får negativa effekter på den stora skaran som sköter sig. Varför uppröras över när en arbetslös människa har tendenser att vara lat, när makthavare roffar åt sig miljoner utan att behöva lyfta på baken? Lata människor finns överallt, både bland fattiga o bland rika.

 10. jo.. vad är en lat människa förresten? Själva definitionen? Göra rätt för sig? Hur gör man det? En arbetslös som har turen att få ett jobb gör rätt för sig medan en som inte får något jobb är lat????Är det så enkel?

 11. Men, Selma, inte är väl du för att ersättningsnivån i a-kassan skall vara 100%? Någon form av självrisk måste väl ändå vara rimligt att begära?

  /Stefan

 12. Nej. Jag tycker nivån bör stanna där den är. Varken mer eller mindre.
  Det ska förstås löna sig att jobba men det måste också löna sig “att ha jobbat”. Har man slitit förr brödfödan sedan man va 15 år och närmar sig 40 eller 50 och blir arbetslös ska man inte tvingas leva på exitensminimun. I Nederländerna har man högre A-kassa ju längre tid man jobbat. En utmärkt ide som borde införas även här. I Danmark är A-kassan hög initialt för att sedan plana ut.Detta för att behålla flexibiliteten på arbetsmarknaden då det inte är en katastrof att bli av med jobbet.
  Jag är för en vettig ersättningsnivå i en tid då jobben är färre än antal sökande. A-kassan bör stå orörd.

 13. Ja, då får du nog rösta blankt i alla fall, för vänstern vill höja och alliansen sänka.

  /Stefan

 14. högern gillar ju att peka på Danmark när de tjatar om att slopa LAS.. varför inte ta Danmarks 90%’s fackligt framförhandlade a-kassa då också?

Kommentarer är stängda.