LO planerar storstrejk om alliansen vinner valet

I Sverige brukar vi inte ha några politiska strejker. Men tyvärr ser det ut som att det kommer att ändras. LO har klart och tydligt förklarat att de tänker ställa till med bråk om alliansen vinner valet. Så här uttalar sig Transports ordförande till SvD:

“Det blir strid nästa år om det blir en borgerlig regering. Det kan bli konflikt och om man kallar på Transport så kommer vi att gå ut.”

Flera LO-bossar säger samma sak. I dåligt förtäckta ordalag förklarar de att de tänker gå ut i strejk mot riksdagen om den för en politik som LO inte gillar.

Vanligtvis använder fackföreningarna strejken som ett sätt att sätta press på arbetsgivarna för att höja lönerna. Det är för detta strejken kom till på 1800-talet, och det är det som har gjort att strejkrätten till och med är grundlagsskyddad.

Sen finns det politiska strejker. Det är när fackföreningarna lägger ned arbetet för att protestera mot riksdagen. Ur demokratiskt synpunkt är detta minst sagt tvivelaktig, eftersom fackföreningarna då går i strid mot den politik som folket självt har röstat fram. Det ingår ju som bekant i de demokratiska spelreglerna att man får acceptera att inte alla beslut går ens väg. Vill man protestera mot detta får man ägna sig åt opinionsbildning och hoppas på bättre lycka i nästa val. Man bör inte börja vägra betala skatt eller vägra följa lagen. På samma sätt bör man inte heller sabotera för samhället genom att gå ut i strejk.

Martia Ulvskog har tidigare velat påskina att svenska storföretag med flit låter bli att investera i Sverige för att hålla uppe arbetslösheten när det är valår. Några bevis för denna konspiration har hon dock inte kunnat presentera. Undrar vad hon tycker om LO:s helt öppna planer på att sabotera det demokratiska arbetet?

Dela med andra:

4 reaktioner till “LO planerar storstrejk om alliansen vinner valet”

  1. Förbunden säger att de kommer att kräva kompensation eftersom deras medlemar förlorar på en borgerlig regering. Eftersom avtal går ut är detta fullt på sin plats. Även om jag kan hålla med dig om att det är olyckligt om facket använder strejken som ett partipolitiskt vapen. Därför borde man väntat med detta utspel till efter valet.

  2. Till efter valet! Det vore ju ännu värre. Då hade man smidit sina odemokratiska planer i hemlighet istället.

    /Stefan

  3. Har också hört och läst om vänsterradikala som kommer röra om i grytan rejält om de borgerliga vinner. Alliansen måste visa mer empati för de sämst ställda om de ska klara regera ihop. Annars kommer de bara möta hårt och massivt motstånd.

Kommentarer är stängda.