Hög a-kassa ger inte hög arbetsmoral

Idag skriver socialdemokraten och ordföranden i socialförsäkringsutredningen Anna Hedborg tillsammans med den förmodligen icke politiskt anfäktade forskaren Ingrid Esser på DN Debatt om att arbetsviljan inte är lägre i länder med generösa ersättningssystem än vad den är i länder med mindre generösa system. Svenskar är, trots, eller till och med kanske tack vare, a-kassan och sjukkassan, mer motiverade att arbeta än vad man är i exempelvis Storbritannien.

Vad som inte kommer fram i artikeln är dock att de flesta ekonomer säger precis tvärtom. Ersättningssystemen har stor betydelse för arbetsviljan. Kunskap om detta finns faktiskt i Anna Hedborgs egen utredning (läs här). Varför har hon aldrig publicerat någon debattartikel med detta som grund?

Att Hedborg bara vill presentera den forskning som stöder hennes parti är inte så konstigt med tanke på att hon ju är politiker. Av Ingrid Esser kunde man dock ha förväntat sig ett mer nyanserat förhållningssätt. Det tog inte lång tid för mig att hitta en artikel i Kommunal Västs tidning där hon faktiskt ger en vettig förklaring till varför hennes resultat inte stämmer med tidigare forskning:

“Andra forskare har presenterat bevis som motsäger hennes egna resultat. Delvis tror Esser att de mäter faktiskt beteende och inte attityder och att detta inte alltid är samma sak.”

Exakt. Det är en sak att säga att man vill arbeta, men en annan sak att faktiskt göra det. Det hade varit klädsamt av Esser att lyfta fram detta också när hon skriver i Sveriges största morgontidning.

Med forskning är det så att enskilda undersökningar egentligen aldrig innebär mer än bara en pusselbit. Tyvärr blåser media ofta upp resultaten som om varje avhandling som skrevs vore den sista i ämnet. Politiska aktörer hänger gärna på. En artikel av det här slaget skall man därför alltid ta med en nypa salt. Det är inte svårt att hitta lika auktoritativa forskningsresultat som stöder den motsatta uppfattningen. Se här t.ex. En doktorsavhandling som visar att karensdagarna har gjort att folk plötsligt blivit mindre sjuka.

Dela med andra:

En kommentar till “Hög a-kassa ger inte hög arbetsmoral”

  1. Karensdagar gör inte människor friskare utan det gör bara att sjukdomen förvärras.Om man inte anser sig ha råd att stanna hemma då förkylningen börja komma, eller ryggontet så förvärrar man bara skadan genom att inte låta kroppen vila. Istället ackumeleras det hela o smäller till ordentligt längre fram.
    Alla vet att det är skadligt för hälsan att gå till jobbet med feber men det är just det moderaterna vill folk ska göra. De ska jobba tills de stupar av utmattning. Vem bryr sig? direktörena,Reinfeldt? Knappast.

Kommentarer är stängda.