Kommunalanställdas självspäkning

Kommunalanställda, särskilt kvinnor i vården, är som bekant en av de allra sämst betalda grupperna i vårt land. Hur obegripligt är det inte då att de röstar på socialdemokraterna, som ju är det parti som vidmakthåller detta låglönesystem?

För mig är det ett av svensk politiks stora mysterier hur kommunalanställda ständigt klagar över sina låga löner, men val efter val röstar på socialdemokraterna som har skapat den situation som de befinner sig i och som inte heller vill ändra på något.

Förklaringen till varför kommunalanställda har så låga löner beror på att kommunerna under en lång tid haft monopol på all omsorg. Den som har tagit anställning som vårdbiträde har bara haft en arbetsgivare att gå till. Där har hon blivit erbjuden en lön som hon inte kunnat tacka nej till eftersom det inte funnits någon annan arbetsgivare att gå till. Situationen liknar den som många industriarbetare befann sig i på 1800-talet. All makt över lönerna låg hos arbetsgivarna som kunde sätta vilka löner de ville. Det var då arbetarna organiserade sig. LO bildades för att ge arbetarna makt i förhandlingarna med arbetsgivarna, och man skapade också ett politiskt parti – socialdemokraterna.

Skillnaden mot 1800-talet är dock att nuförtiden står facket och arbetsgivaren på samma sida. Det samarbete mellan facket och socialdemokratin som en gång var en styrka för arbetarna har nu istället blivit det största hindret mot högre löner för kommunalanställda. Idag arbetar inte LO för att höja lönerna för sina medlemmar utan för att bevara socialdemokraternas maktställning. De kommunalanställdas misslyckade strejk 2003 ger ett alltför tydligt och tragiskt bevis för att det är på det viset. Det var en strejk som egentligen aldrig kom igång, eftersom den effektivt krossades av LO självt. LO hade nämligen tidigare lovat socialdemokraterna att det skulle vara återhållsamma med lönekraven.

SVT:s Uppdrag granskning har gjort ett utmärkt reportage om saken. Läs här. Det är ingen mindre än Janne Josefsson som själv håller i yxan.

_______________
Andra bloggar om: , , , , . Pingat på: intressant.se.

Dela med andra: