Dataintrång känt sedan januari, nej t.o.m. november

Enligt SR har socialdemokraterna känt till att inloggningsuppgifter till det interna datornätet varit på villovägar sedan januari november. Dataintrånget har alltså varit känt för den socialdemokratiska partiledningen i åtta tio månader.

Det är först dagen efter Fredrik Reinfeldts utfrågning i TV som man tillkännager det för allmänheten och kommer på att man är upprörd och gör en polisanmälan. Partikassören Tommy Ohlström skickas fram och får spela indignerad. Om honom kan man läsa mer här. Han gillar att smyga med information.

Det är ganska självklart att dataintrånget inte har orsakat någon skada för socialdemokraterna, för då hade man ju polisanmält intrånget redan när det hände och inte åtta månader senare. Det är istället ett försök att stjäla medieutrymme från Fredrik Reinfeldt. Samma sak gjorde sossarna efter Göran Hägglunds utfrågning då historien om kd-tjejen som utgett sig för att vara SSU:are blev känd. Också det hade man känt till i mer än en vecka innan man gick ut i media.

Länk till fp:s pressmeddelande där vi får veta att “spionen” gjorde sitt första intrång i november.
_______________
Andra bloggar om: , , , , . Pingat på: intressant.se.

Dela med andra:

16 reaktioner till “Dataintrång känt sedan januari, nej t.o.m. november”

 1. Som sagt, man undrar om unga borgerliga gräsrötter från risktillägg. Det verkar vara farligt att vara en sån när Marita blir lite kinkig.

 2. Att det hände i november betyder inte att dom kände till det i november.

  Men javisst, såklart har dom känt till det här ett bra tag och släppte informationen precis efter Reinfeldts utfrågning. Tajmingen är avsiktlig. Man har inte presskonferenser strax för midnatt, normalt sett.

  Jag tycker också man kan jämföra fps hantering av det här med hur sossarna reagerade angående “mejlskandalen”, där man först försökte förneka det, sedan sopa det under mattan, sedan försöka se till att han som skickade mejlen inte skulle bli avslöjad eller sparkad.

  I folkpartiets fall har den skyldige blivit uppsagd redan morgonen efter, dvs ett par timmar senare.

  Lite skillnad.

 3. Jag vet att det snart är val men lite större ödmjukhet hade varit klädsamt. Inte konstigt att ni försvarar er själva i denna fråga men det hade itne varit fel med lite mer självkritik.

  Enligt DN (och alla andra källor) hade (s) inte kännedom om intrånget förrän nu. Det framgår heller inte av SR-länken du förvanskar Stefan.

  Eller har ni kanske läst något på Sap-net som jag inte känner till???

 4. DI-reportern är en gammal SSU:are, (s) har känt till saken allra senast i fredags, polisanmälan lämnades in sent på söndagskvällen(!), för att maximalt ta udden av Reinfeldts tv-framträdande.
  Ja Marta, det osar katt här.

 5. Det osar inte alls katt. Sossarna har känt till saken en tid (om det är en vecka eller en månad eller tre spelar egentligen ingen roll) men släpper informationen direkt efter Reindfelds utfrågning. Klockan 23:30. Man har inte presskonferenser klockan 23:30 normalt sett.

  Det osar inte alls katt. Det är fullständigt uppenbart att tajmingen är gjord för att ta udden av Reinfeldts TV-framträdande.

  Detta ursäktar INTE intrången. Det är bara ett enkelt konstaterande att sossarna sitter på skandal-information för att släppa den när den gör mest nytta. Dom är helt enkelt bättre på att manipulera media än borgarna är.

 6. “Det osar inte alls katt. Det är fullständigt uppenbart att tajmingen är gjord för att ta udden av Reinfeldts TV-framträdande.”

  Jaha, å va f–n osar det då? Ekorre, råtta, elefant, hamster, bäver?

 7. (Lennart: Förresten typiskt folkpartister att klanka på uttryck som om det vore för sakens skull. Låt oss strunta i liknelsen, konstatera att det var ett sossetrick och vinna valet!!!

  :-)

 8. Det osar ingenting. Uttrycket “osar katt” eller “ligger en hund begraven” innebär att man misstänker att det är nåt fuffens, i det här fallet med valet av tidpunkt för presskonferensen. Det finns inget att misstänka, det man misstänker är fullständigt uppenbart.

  Det osar inte katt alltså, utan vi ser katten stå och pinka för fulla muggar.

  Och jag klankade inte på uttrycket. :P

 9. Jag kanske har fel när det gäller hur länge man känt till intrånget, men att det skulle ha varit fp:s väl tajmade utspel som låg bakom misstanken tror jag inte på. Det är naturligtvis någon på fp:s kansli som berättat för s att de har ett hål i säkerheten. Kanske förmedlades denna information genom DI:s försorg, men det undrar jag. Om DI hade förstahandsinformation om “spionen” redan förra veckan, varför skrev man ingenting om det?

  Nåväl, släppandet av informationen samma kväll som Reinfeldt glänste i TV, är i alla fall motiverat av taktiska skäl inget annat.

  Nu väntar vi bara om på rapporter om valfusk. Det var ju ett parti vars medarbetar blev dömda för det sist, om ni minns.

  /Stefan

 10. Förresten. Hur kan man vara så korkad att man använder sitt eget namn som både användarnamn och lösenord?

  /Stefan

 11. Ah! Då förstår jag!

  Vissa menar dock att S inte fick vetskap om saken förrän i fredags (men då är ju iofs också timing at lägga en presskonferens just efter Reinfeldts debatt).

  Men FP måste hur som helst rulla sig i ryktesdammet som underdånig pudel. Det finns inga genvägar. Om sossarnas taktik blir uppenbar för alla är det ju bra, men sådant accepteras nog (som sig bör) mer än intrångsbrottet.

  Minimera skadan är det som nu gäller, d v s ta i med hårdhanskarna mot alla inblandade.

 12. Enligt DI:s Fredrik Sjöshult var s informerade åtminstone i onsdags. Sjöshult själv har vetat om det sedan i tisdags. Men han har inte publicerat något förrän efter sossarnas presskonferens. Det var lydigt. Om Sjöshult själv är sosse som påstås här ovan, vet jag inte, men det skulle inte förvåna mig.

  Bra att det är två veckor kvar. Stormen hinner blåsa över och om sossarna vill tävla i skandaler, så visst, gärna för mig. Var ska vi börja? Ska vi ta den om den ljugande statssekreteraren eller utrikesministern som stängde en privat hemsida?

  /Stefan

  /Stefan

 13. Marita Ulvskog meddelande i P1- Morgon idag att (S) kontaktades av di-journalisten i onsdags och att denne meddelade att publicering av uppgifterna skulle ske på måndagen. Detta var enligt Ulvskog den första informationen om intrång. Detta verkar rätt rimlgit efterssom SAPnet enligt samme DI-journalist var vidöppet på tisdagen. Att S medvetet satt sina företräder i fara(SAPnet innehåll enligt uppgift bla information från SÄPO om säkerhetsläge kring framträdanden) bara för att få en tajmad skandal verkar synnerligen orimligt och oansvarigt.

  S ämnade att kommentera uppgiferna i samband med di:s publicering på måndagen. Att presskonferensen tidigarelades var, enligt Ulvskog, att uppgifterna läckt ut från DI och att journalister ringde ner partikansliet med frågor.

  Ur uppmärksamhetssynpunkt verkar det vidare rätt likgiltigt om S gått ut i fredags, lördags eller söndags. Reinfelts tv-framträdande hade varit stendöd i vilket fall.

  MEN om det var så att (s) lagt presskonferensen mediestrategist vore det ändå en SKITGREJ jämfört med fp-företrädares dataintrång, så att skuldbelägga S i detta sammanhang är nog en rätt döfödd strategi från borgliga företrädare.

  / Petter

 14. Att presskonferensen kom till för att förhindra att Fredrik Reinfeldt skulle få beröm i tidningarna dagen efter utfrågningen är självklart. Det är ju valrörelsen bäst tajmade utspel.

  Varför Fredrik Sjöshult och DI har spelat med i detta spel är för mig obegripligt, om det inte beror på att även han ville att nyheten skulle komma direkt efter Reinfeldts utfrågning. I sex dar höll han inne med valrörelsens smaskigaste skandal. Sex dar. Vad väntade han på? Tänk om AB eller Expr. hade hunnit före. Fast han kan ju vara korkad och ha låtit sig luras.

  Men, men… vi får väl vara hyggliga och ge s en poäng för den här gången. Få se nu. Vad är ställningen i skandalligan? 10-1 till sossarnas nackdel eller var det 15-1… Danielsson, Freivalds, Rask, Lövdén, Sjödin… sen var det Reinfeldt-breven … och hur var det med Bosse Ringholm som tog regeringsplanet till Portugal fram och tillbaks för en fotbollsmatch.

  Stefan

Kommentarer är stängda.