Fult av s-ledningen att dra in moderaterna

Så här tror jag att det gick till på sossarnas kampanjhögkvarter i söndags kväll:

15 minuter in i SVT:s utfrågning av Fredrik Reinfeldt börjar oron sprida sig. Reinfeldt får tala om moderaternas paradfrågor och det går bra, mycket bra. När frågorna kommer in på det känsliga området om a-kassan tar han sig igenom gatloppet utan en skråma. Hela måndagen kommer att handla om Reinfeldts lyckade utfrågning. Panik!

Vad göra? Ett aggressivt flygblad som möter väljarna på väg till jobbet? Nej, det räcker inte. Tidningarnas löpsedlar måste ockuperas. Nåt stort måste hända. Ska bomben släppas? Det är pinsamt att behöva erkänna att de egna medarbetarna inte ha någon som helst koll på datasäkerheten, och att hela kampanjstrategin därför legat öppen för folkpartiet i flera månader. Men folkpartiet har brutit mot reglerna, och det kommer garanterat att väcka uppmärksamhet. Moderaterna har visserligen ingenting med dataintrånget att göra, men det är moderaterna som är den egentliga fienden. Valarbetarna som är stationerade på Dagens Industri kan inte heller hålla på nyheten mycket länge till. De har väntat nästan en hel vecka. Så det är lika bra att bränna av skiten. Presskonferens nu, genast. Det är mitt i natten, men nyheten måste ut.

Jag har naturligtvis ingen aning vad som egentligen utspelat sig. Det här är bara min gissning, men den är inte osannolik. Att det är Fredrik Reinfeldt som är den egentliga måltavlan är ganska självklart. Om sossarna hade velat straffa folkpartiet hade de ju väntat till på torsdag då det är Lejonborgs tur att bli utfrågad. Likaså är det uppenbart att Dagens Industri samarbetat med sossarna. Varför publicerade inte DI sin artikel redan när man fick kännedom om intrånget?

Att socialdemokraterna nu tar tillfället i akt för att ge sig på folkpartiet förstår jag. Fp får ju inte mer än vad det förjänar. Men varför dra in moderaterna? Det är smutsigt. “Det äcklar mig,” för att citera Göran Persson själv.

_______________
Andra bloggar om: , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Fult av s-ledningen att dra in moderaterna”

 1. Förstår besvikelsen, men det lönar sig nog inte att spela kränkt om nu moderaterna hade kunnat göra något liknande (men det kanske de inte kan — varför sparades inte Reinfeldt-mailen tills nu?!?
  A(m)atörer!). Men folk förväntar sig nog i alla fall att de kan det… ;-)

  Svaret på att moderaterna dras in är annars självklart. Därför att alliansen, även enligt sig själva, är ett enat alternativ mot alternativet socialdemokratisk flax-regeringen med MP och V?

  Att man tänker i block-/regeringsalternativtermer när man vilar några dagar på hanen och släpper bomben efter Reinfeldts utfrågning är i sig inget konstigt och knep som man får finna sig i i valrörellser. Hade saken släppts på fredag hade det kanske varit bättre, men hade det varit bättre om allt släppts just före Reinfeldts utfrågning?

  Vidare är jag inte så säker på att S tjänar en massa på detta. Kritiserar man andra i hårda ordalag så ger det inte självklart en opinionsmässig fördel. Den som kommer med ett mycket negativt budskap – även om det är om motståndaren – kan nog uppfattas som en dryg typ och bli illa sedd. Jag tror t ex att Perssons stora sorg och känslosamma reaktion här är helt rätt(politiskt/retoriskt/machiavelliskt/PR-mässigt/o.s.v.).

  När Expressen skrev “Moderaternas attack på socialdemokraterna” mom att Littorin antytt att det kunde vara taktiskt att presskonferensen lades efter Reinfeldts debatt, så missgynnar det moderaterna. När Ulvskog klagade på bloggarna som återgett rykten om Danielsson så skrev man inte om Ulvskogs attack mot bloggarna men om bloggarnas attack mot Danielsson, men det var nog korrekt journalistiskt, eftersom Danielsson var den som fått ett rykte mot sig och därmed var den utsatta svaga parten. Hela den grejen var nog annars sedvanlig skicklig S-hantering.

  Att man ger sig på FP-fuskare här med rubriker om kriminalitet och korruption är också helt rätt journalistiskt eftersom det är de som faktiskt med olagliga metoder snokat hos S. Men att Expressen i ovan nämnda exempel beskrev Littorins försiktiga antydan om timing som “attack på sossarna” känns mera som ett ställningstagande mellan två jämnstarka parter (och lika fräcka valkampanjare).

  Fick bara för mig att skriva av mig lite… Hoppas jag inte orerade för mycket/skrev nåt dumt… Läste Göran Häggs Praktisk Retorik för några månader sen. Det vore kanske bra litteratur för allianspolitiker? Om bara de omoraliska snokande idioterna kickas först, alltså! (Retorik och brist på moral är nog ingen lyckad kombination.)

  Jag tror inte att det blir någon blockpolitisk jätteeffekt av detta (Jonas Morians tanke att SD kan vinna på det kanske stämmer), och det är bara att kämpa på som förut, under och efter det att städkvasten renat från korrupta folkpartister.

 2. “varför sparades inte Reinfeldt-mailen tills nu”

  Därför att mejlen skickades till tidningar. Tidningarna visste alltså om det. Moderaterna kunde alltså inte styra frågan.

  Men sossarna är bra på att styra saker ändå. Kolla hur man gjorde med ryktena om Danielsson. Man sa inte pip. Och därför skrev ingen nåt. Och sedan, vid lämpligt tillfälle, så gjorde man presskonferens, och helt plötsligt skrev alla.

  Dom vet hur man gör, sossarna.

 3. Stefan:
  Är du förvånad? Socialdemokraterna behöver “högern” som huvudfiende och därför måste de till varje pris försöka kleta lite smuts på moderaterna. Dessutom är de nog lite rädda för att moderaterna kan bli vinnare på fp-skandalen. Om bara några procent av fp-liberalerna väljer moderaterna kan ärkefienden bli nästan lika stark i riksdagsmandat räknat.

Kommentarer är stängda.