Inte moderaternas fel att Sverigedemokraterna går framåt

Vissa kolleger till mig, professorer i statskunskap, har påstått att förklaringen till varför Sverigedemokraterna gått framåt i valet beror på moderaternas omvandling. Moderaterna har lämnat högerflanken fri. Detta är dock fel. Helt fel. Tvärtom är det moderaterna som är bäst på att hålla Sverigedemokraterna borta.

I Uppsala, vars väljarkår jag granskat gansk noga, är Sverigedemokraterna som svagast i de valdistrikt där moderaterna är som starkast. De traditionella moderatfästena i Uppsala är de distrikt där Sverigedemokraterna har gått som sämst.

Luthagen-Fjärdingen, m 41,4, sd 0,7
Södra Centrum, m 43,7, sd 0,4
Gottsunda-Vårdsätra m 41,1, sd 0,3
Norra Sunnersta m 44,0, sd 1,0
Södra Sunnersta m 44,6, sd 1,0
Dalby-Uppsalanäs-Västeråker m 42,3, sd 2,9
Nåntuna-Vilan m 42,8, sd 0,7
Nåntuna m 42,5, sd 0,7
Faringe-Bladåker, m 41,2, sd 6,3

Med undantag för två disktrikt är mönstret tydligt. Ju starkare moderat närvaro, desto färre Sverigedemokrater. De typiskt moderata valdisktrikten har utan tvekan den lägsta andelen Sverigedemokrater. Sd har framför allt gjort sina framsteg på landet här i Uppsala. Faringe-Bladåker, Skyttorp-Tensta, Jumkil-Åkerby, Åland-Skogstibble.

Ser man på landet som helhet kan man se att sd går bra i gamla socialdemokratiska fästen. Läs vad Jens Rydberg, sociolog, säger till Göteborgs-Posten.

_______________
Andra bloggar om: , , , , . Pingat på: intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Inte moderaternas fel att Sverigedemokraterna går framåt”

  1. Jag är ganska förvånad över hela denna debatt om SD och “utanförskapet” och dess orsaker. I mina ögon är det ganska självklart: Sossarna har under 25 år fört en politik som skapat utanförkskap och grogrund för partier som SD etc. Nu när det (i S ögon oerhörda..) inträffat att S tappat makten vill man ah det till att M och FP skapat “utanförskapet” när detta redan cementerats i Sverige sedan 70-talet. Är det jag som är lost eller är det hel S som är lost?!?

Kommentarer är stängda.