Sverigedemokraterna är ett hot mot Alliansen

För att komma in i riksdagen krävs det att ett parti får 222 052 röster. Sverigedemokraterna fick 162 463 röster. Det saknas bara 59 589 röster. Lyckas de vinna dessa röster i 2010 års val faller Alliansen.

Alliansen fick i valet 178 mandat mot vänsterkartellens 171. Det är en klar majoritet för Alliansen, men det skiljer faktiskt bara 7 mandat. Om valet 2010 går ungefär som i år fast Sverigedemokraterna tar sig över fyra-procentsspärren kommer de att få 14 mandat. Det betyder i så fall att Alliansen förlorar sin klara majoritet, även om man lyckas behålla hela den egna väljarkåren.

Sverigedemokraterna tar som bekant sina väljare huvudsakligen från socialdemokraterna. Men det är alltså ingenting som vi moderater bör rycka på axlarna åt. Varje röst som sd tar från sossarna gör att de kommer allt närmare riksdagen, och tar de sig in försvinner vår majoritet, även om vi, som sagt, gör ett lika bra val som den här gången, eller till och med ännu bättre.

Nu kan vi därför inte längre agera som att Sverigedemokraterna skulle vara ett parti som man inte behöver bry sig om. Även om vi moderater inte konkurrerar om samma väljare måste vi ta strid mot detta parti. Det måste pressas tillbaka, ordentligt.

___________________
Andra bloggar om: , , , , . Pingat på: intressant.se.

Dela med andra:

5 reaktioner till “Sverigedemokraterna är ett hot mot Alliansen”

 1. Fundera istället på en dansk/norsk lösning, så kanske det kan bli regerande över mer än en period. Måste borgerlighet hela tiden vara så korkad?

 2. Om du med en dansk/norsk lösning menar att man skall inkludera sd i ett regeringsunderlag så är det väl ganska självklart att det vore ännu bättre för borgerligheten att hålla sd utanför riksdagen. Idag har alliansen en egen majoritet. Varför skulle vi inte vilja ha det även i fortsättningen?

  Men jag känner igen din synpunkt. Jag har hört den förr. Det finns Sverigedemokrater som vill att deras parti skall bli en del i den brogerliga familjen. Du är kanske en av dem?

  /Stefan

 3. Hur ska moderaterna ska kunna pressa tillbaka sverigedemokraterna?

  Moderaterna av idag är ju inget Allm Valmansförbundet som definierar sig som ett nationellt parti. Det är nog snarare så att en mer kosmopolitisk politik göder den partipolitiska nisch som Sd växer i.

  Jag kan inte se hur moderaterna kan pressa tillbaka SD utan att överta Sd:s frågor (och svar).

 4. Partier med liberala inslag kan naturligtvis inte ge sig i lag med SD eftersom SD, på sina bästa dagar, är ett kollektivistiskt parti som exkluderar människor som inte tillhör det utpekade kollektivet.

  Det vore att svika kärnan i den liberalkonservatism som jag antar utgör grunden för moderaterna.

 5. Självklart kan moderaterna sno Sverigedemokraternas väljare utan att behöva ändra sin politik. Det kan sossarna också göra. De väljare som i det här valet röstat på sd röstade ju på andra partier bara för fyra år sedan. Alltså kan man vädja till deras förnuft och på så sätt vinna dem tillbaka.

  /Stefan

Kommentarer är stängda.