Inför en karensdag för vård av sjukt barn!

Försäkringskassan rapporterar tillsammans med IFAU att fusket med rätten att vara hemma med sjukt barn är stort. 22 procent av utbetalningarna sker på oriktiga grunder.

Överraskad? Inte jag. Det är ganska självklart att det fuskas med en försäkring som saknar självrisk och som dessutom helt och hållet saknar kontrollsystem. Det häpnadsväckande är inte att det fuskas, utan att systemet ser ut som det gör. Jag har aldrig trott något annat än att det fuskats som tusan med VAB, vård av sjukt barn. I den vanliga sjukförsäkringen har man en karensdag, som fungerar som självrisk. VAB har inte det. Alltså är det många som vabbar istället för att sjukskriva sig själva. En sån sak behöver man ingen utredning för att begripa.

Det utredningen visar är snarare hur ideologiskt hjärntvättade många är i vårt land. Under lång tid har företrädare för de borgerliga partierna tjatat om att det finns folk som fuskar med försäkringssystemen. Under lika lång tid har socialdemokraterna vägrat erkänna problemet. Det är bara för socialdemokrater som den här utredningen kommer som en överraskning.

Vad kan man då göra åt problemet? Enkelt. Inför en karensdag. En försäkring bör ha en självrisk för att inte överutnyttjas. Alla andra försäkringar har det. Det är en självklarhet.

_______________
Andra bloggar om: , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

26 reaktioner till “Inför en karensdag för vård av sjukt barn!”

 1. Håller med om att det behövs någon form av förändring i systemet. Betvivlar dock att en karensdag skulle vara en bra lösning.
  Vad jag har förstått är fusket mycket utbredd i den formen att man officiellt är ledig pga vård av sjukt barn, men egentligen befinner sig på jobbet.
  Borde inte en kontroll av arbetstidsrapporter (eller av barnets närvaro på förskolan / skolan) vara minst lika effektiv, samtidigt som det inte skulle försämra för de som lever på knappa marginaler (men håller sig till reglerna)?

 2. Det är ju synd att vi andra, vi 78% som inte fuskar skall straffas. Vi som Thomas skriver håller oss till reglerna.

  Har du egna barn? Vet du vad du talar om i praktisk handling? Skulle det finnas en karensdag skulle många bli ruinerade. En familj med fyra barn, där alla insjuknar en efter en kan i värsta fall rendera 4 karensdagar på en månad. Du kanske har råd med det, men jag får problem. Men det kanske är så att den som inte drabbas har lättare att uttrycka åtstramningar åt alla håll?

  Vi kanske skall ta bort det helt så din självklara inställning att det fuskas hejvilt slipper besvära dig mer? Vem är ideologiskt hjärntvättad egentligen?

 3. Ett erkännande av att det förekommer ett systematiskt fuskande med “VAB” är viktigt att erkänna. Däremot är fel om detta erkännande ska resultera i att resterande föräldrar ska få taskigare ekonomi. Därför är det inte en självklarhet med en karrensdag i föräldraförsäkringen, enligt mig. Egentligen heller inte i andra sociala försäkringar.

 4. Martin Bengtsson (kommentaren flyttad från en annan sida):

  Hej!

  Blir lite rädd när man läser om dina åsikter, att du tar förgivet att man fuskar om man kan det.

  Nej så är det inte.
  Vi har två pojkar 4 och 7 år gamla. Ibland händer det att de ringer från dagmamma eller fritids för att de tycker att barnen är lite hängiga, de vill inte ha kvar barnen, så vad skall man göra? kasta sig i bilen hämta barnen, som flera gånger är rätt pigga när de kommer hem.
  Vi vill ju jobba hela dagar och kanske, om det behövs, stanna hemma.

  Här om dagen ringde de från stora pojkens fritids för att han var hängig. Hon som tur var hade inte så stressigt på jobbet så hon kunde gå hem en tima efter hon börjat. När jag kom hem så gick hon tillbaka till jobbet. den dagen förlorade hon 5 timmar kanske i onödan, som tur är får vi tillbaka lite från försäkringskassan. Men vi skulle aldrig ta ut dubbel ersättning.

  Vi kan inte heller styra när vi måste gå hem med barnen eftersom dagbarnvården kräver att vi hämtar barnen.

  Jag har svårt att jobba halva dagar eftersom jag är ute på uppdrag för firman, jobbar jag halva dagar så går inte mina projekt ihop, för att timpengen är satt efter hela arbetsdagar och kan inte bära upp resa för halvadagar. Alltså blir det hon som går hem med barnen, oftast och vi förlorar minst, eftersom hon har en heltidslön på 197 000 om året.

  Tillfällig sjukpenning för vård av barn har vi inte råd att fuska med, den är för viktig, men kan du innom partiet få bättre kontroll så hade det varit bra.

  Föresten ringde de från FK till min frus jobb för att kontrollera om någon gång i somras. hennes arbetsgivare som arbetar mer än fulltid kanske hinner leta upp papper åt FK i sinnom tid.

  Hoppas inte det blev för luddigt eller rörigt, svårt att skriva när man inte ser helheten.
  Ville visa lite av vår vardag med när barnen är sjuka och hoppas att du hjälper till att säkra vab för oss som behöver det, men inte fuskar.

 5. Expressen om vabianerna:

  “Det är dags att komplettera bilden av de gnälliga pensionärerna och konstatera faktum: i dagisstaten Sverige har det utvecklats ett röststarkt särintresse; de gnälliga småbarnsfamiljerna – vabianerna.
  De tillhör inte sällan en ambitiös och hårt arbetande medelklass som försöker, som det heter, “lägga sina livspussel”. Vabianerna lever med förväntningarna om att de ska kunna leva med minst samma levnadsstandard som innan de valde att skaffa barn. Och att samhället ständigt ska rycka in vid minsta snuva.
  De vabbar för att dagis är stängt på grund av planeringsdagar och kräver att dagis måste vara öppet på sommaren så att de kan åka på semester. Utan barnen.
  En nidbild?
  Delvis. Men när inte ens det ledande oppositionspartiet vågar utmana de generösa system som bäddar in småbarnsfamiljerna så är problemet akut.”

  (Hittad via Jinge.)

 6. Jag säger det igen: En försäkring som inte har någon form av självrisk blir överutnyttjad. Nu har vi tack vare IFAU också empiriska belägg för att denna självklarhet är sann.

  650 miljoner om året kostar fusket. Det är orättfärdigt att låta oss andra tvingas betala för detta bara för att gruppen barnföräldrar vill behålla sina lyxförsäkring som de aldrig borde ha fått till att börja med. Vab skulle haft en självrisk redan från början, PRECIS SOM ALLA ANDRA FÖRSÄKRINGAR.

  För övrigt står inte siffran 22 procent för andelen av fuskande föräldrar, som flera oriktigt har skrivit, utan för andelen felaktigt utbetalade pengar.

  /Stefan

 7. Det är ju redan självrisk, jag får inte ut 100% utan kanske 50 av min lön. Om det inte är så att det är en jourvecka, då förlorar jag mer….

 8. Martin: Lyxförsäkring?
  1. Ersättningen vid vård av sjukt barn uppgår inte till 100% av inkomsten. Detta ger en viss ekonomisk förlust vid användandet av densamma. Dock inte lika stor förlust som vid nyttjande av sjukförsäkringen.
  2. Det är fler som håller sig till “renlighet” än fuskande. Detta gör att det inte är rättfärdigt att införa en karrensdag. Detsamma borde egentligen gälla alla försäkringar som betalas gemensamt.
  3. Vissa barn blir sjuka ofta. Ska då föräldrarna förlora sin inkomst upp till kanske 6-7 gånger i månaden? Jag är en av dem som var sjuk väldigt ofta pga dåligt immunförsvar.
  Hela förslaget med karrensdag är snett.

 9. A-kassan har fem karensdagar. Sjukkassan har en karensdag, och kommer att ökas till två dagar, enl. alliansens förslag.

  Vab har inga karensdagar, inga kontrollsystem och ger föräldern 80 procent av inkomsten.

  Det är klart det är en lyxförsäkring.

  /Stefan

 10. Lyxförsäkring för den som inget vet. Jag blir än mer stärkt i min tes att du inga barn har och inte vet vad du pratar om.

 11. Karensdag slår mot de föräldrar med låg inkomst och många sjuka barn. Märk väl att fusket kommer inte från dem som har det sämst ställt utan fusket bedriva huvudsakligen av “högavlönande män”. Vidrigt! Varför?
  Bättre införa ett system där arbesgivaren anmäler VAB hellre än att slå mot dem som bäst behöver pengarna, t.ex ensamstående med barn.

 12. Nej, jag har inga barn. Det är därför jag är bättre lämpad att uttala mig i frågan än de barnföräldrar som tänker med plånboken. Jag kan uttala mig ojävigt.

  För övrigt är det inte högavlönade män som står för huvuddelen av fusket. Så står det inte i utredningen. Där står det att högavlönade män har större benägenhet att fuska, vilket inte är samma sak som att det är de som står för huvuddelen av fusket. Läs på!

  /Stefan

 13. Öpir! Inte står det att det är de fattiga ensamföräldrarna som är mest benägna att fuska utan som sagt: högavlönade män. Jag tycker de säger en hel del.Män fuskar mer än kvinnor.
  Sen kan du vrida o vända på det så mkt du vill.
  Undrar lite nyfiket vad du anser om “vårdnadsbidraget, det vill säga. vara hemma under längre tid utan karensdagar med “friskt” barn??

 14. Selma, du skrev att fusket huvudsakligen bedrivs av högavlönande män:

  “Märk väl att fusket kommer inte från dem som har det sämst ställt utan fusket bedriva huvudsakligen av “högavlönande män”.”

  Rapporten säger att högavlönade män har högre benägenhet att fuska, vilket är en annan sak än att de står för huvuddelen av fusket. Förstår du inte skillnaden?

  /Stefan

 15. Öpir! jag har en intelligens över genomsnittet och förstår utmärkt!*L
  Vidare, vad anser du om vårdnadsbidraget? Bidrag för vård av friskt barn?

 16. Vårdnadsbidrag har inte med ämnet att göra, så om du skriver nåt om det så tar jag bort kommentaren.

  /Stefan

 17. Känner jag mig dum? Verkligen inte. Jag tror att du är väldigt dåligt påläst. Så här skriver Försäkringskassan själv:

  “Omfattningen av fusk med tillfällig föräldrapenning(tfp) har undersökts flera gånger de senaste åren – 2002, 2004 och nu senast i en rapport som presenterades i maj (Kontroll av tillfällig föräldrapenning
  2005). Undersökningarna har
  utformats på lite olika sätt. I den senaste
  gjordes ett slumpmässigt urval av alla
  ärenden under perioden 1 maj 2004 – 30
  april 2005. Personerna delades sedan in
  i tre grupper beroende på hur många
  ärenden de haft under perioden.

  Resultaten i de tre undersökningarna är
  inte helt jämförbara men pekar på ett
  tämligen omfattande fusk och att fusket
  fortsatt ligger på samma nivå trots utökade
  kontroller och uppmärksamhet i
  massmedia.”

  Ur Försäkringskassans tidning Dagens Socialförsäkring, nr 6-2006.

  Problemt har alltså undersökts flera gånger och man har kommit fram till samma resultat. Det fuskas.

  Vem känner sig dum nu?

 18. Orkade inte läsa igenom hela hans artikel men ni andra kan vara lugna då det bara handlar om ännu en som inte vet vad han snackar om. Så här funkar det: fler karens = fler sjuka på jobbet + fler dagar hemma pga att kapitalförlusten ändå redan har skett. Man lever i helt olika världar verkar det som.

 19. Fast för vuxna har vi redan en karensdag, vilket inget politiskt parti (utom möjligen v) är emot.

  Karensdagen har bevisligen minskat sjukfrånvaron. Har du någon statistik som visar något annat får du gärna presentera den här?

  Jag lovar att du får hur mycket utrymme som helst på min blogg om du visar att karensdagen i sjukförsäkringen har orsakat “kapitalförluster”.

 20. Jag blev helt mållös när jag såg dina åsikter om att vilja införa karensdag vid VAB. Det märks att du själv inte har barn och jag undrar egentligen hur många barnfamiljer du har i din umgängeskrets.
  Själv har jag en dotter på 2 år. Hon har haft 3 omgångar med öroninflammation (varav 2 st av dem var dubbelsidiga) sedan slutet av november och är alltså ett öronbarn i ordets rätta bemärkelse (utredning pågår och vi väntar just nu på tid för en öronoperation). Försäkringskassan ringer ibland min arbetsgivare för kontroll, ibland ringer de mig och frågar + att jag senaste gången fick skicka in läkarintyg på att hon fortfarande var sjuk för att verhuvudtaget få ut ersättning. Själv var jag sjuk hela julen (hade dock semester så jag “tärde” inte på systemet), men var inte frisk efter nyår så det blev en karensdag på det. Samtidigt lider jag av migränanfall (1-3 gånger/mån) och har alltid tagit karensdag de dagar jag behövt för det (kan inte sitta vid datorskärm och ibland hjälper inte min medicin). Gissa hur det ser ut i min plånbok just nu… Och sätt mig absolut inte under benämningen fuskare för jag har ingenting att dölja för någon!!!

  “A-kassan har fem karensdagar. Sjukkassan har en karensdag, och kommer att ökas till två dagar, enl. alliansens förslag.” skriver du.
  Jag tycker det är helt rätt med dagars karens för A-kassa. Hur ofta blir man egentligen arbetslös?? Har själv bara varit det 1 gång i mitt liv. Och arbetslöshet smittar inte…

  Införande av extra karensdag vid sjukdom = fler sjuka som smittar de andra på arbetsplatserna. Så är det på mitt jobb nämligen. Förkylningar och annat bara “drar runt” troligen för att min arbetsgivare kräver sjukintyg från första sjukdagen. Ingen “vågar” vara hemma helt enkelt och ingen blir heller aldrig riktigt frisk. Jag vet att det är så eftersom jag har pratat med kollegorna om det. Snarare tror jag att en extra karensdag innebär att folk kommer stanna hemma ännu fler dagar. Titta istället på Danmark. De har färre sjukdagar än svenskarna, vilket jag tror beror på att de inte har någon karensdag.

  Min man jobbar på en stor akutmottagning. Hur mycket smitta drar inte han hem? När arbetsgivare kräver sjukintyg för snart allt så kommer magifluensapatienterna och spyr ner min man på akuten (tro mig, det har hänt). Han får karensdag trots att smittan har kommit via jobbet. Är det rätt? Vissa landsting har dock inte karensdag för sin sjukvårdspersonal, men i vårt landsting så har man. Ska det vara rättvist så ska samma regler tillämpas överallt i landet.

  Alla dina åsikter får mig ännu mer att börja vilja slåss för mina politiska åsikter. Jag bara undrar hur mycket ni kommer försämra tills det är val igen.

 21. Till “Bara en mamma”

  En skattefinansierad försäkring måste ha en självrisk=karensdag för att fungera. Annars fuskas det.

  Den situation vi har idag, som du gillar, innebär att friska människor fuskar med försäkringen, vilket gör att det blir mindre pengar till dem som är sjuka på riktigt. Hur kan du påstå att det är rättvist?

  Du förespråkar ett system som ger fritt fram för fusk. Där pengar stjäls från dem som verkligen behöver dem. Du borde skämmas!

 22. Vänd på frågeställningen, varför straffa de ca 80% ärliga människorna? Vi har råd med sociala försäkringar. Förmodligen hade folk mått bättre om man tog bort karensdagen på sjukförsäkringen också. Själv har jag ofta släpat mig till jobbet med halsont och annat som gör att man kan jobba på halvfart, smitta medarbetare, kunder och annat. Hur bra är det?

  Nej, anställ lite mer folk på Skatteverket och ta tag i skattefusket, det är väl någonstans, i pengar räknat, minst 5-10 gånger högre än bidragsfusket.

Kommentarer är stängda.