Skolvalet en lektion i valfusk

“Skolvalet”, den mycket roliga och pedagogiska idén att genomföra ett nationellt val bland skolelever, blev ingen lektion i demokrati. Istället blev det en lektion i valfusk. I nästan 10 procent av skolorna har lärarna förhindrat eleverna att rösta på några andra partier än riksdagspartierna. Lärarna försvarar sig med att det varit “naturligt” att bara låta eleverna välja mellan dessa partier, eftersom det är de som man har undervisat om.

Det är sånt här som kallas valfusk. De som ägnar sig åt valfusk förstår inte alltid vad de håller på med. De tänker sig att de “hjälper till” så att väljarna inte skall begå några “misstag”.

Jag kan tänka mig att de lärare som varit med och genomfört valet har sagt till sina elever att t.ex. Piratpartiet “inte är med i valet”. “Du vill väl egentligen inte rösta på det där konstiga fildelningspartiet, eller hur?” Det är inte ovanligt att vuxna behandlar barn på det viset. Det är bara det är det är precis så valfuskare i mindre välfungerande demokratier också tänker.

_______________
Andra bloggar om: , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra: