För mycket m i regeringen

Som moderat är man självfallet nöjd en dag som denna när partiet får tillsätta så många och tunga ministerposter. Men som allianskramare tycker jag att regeringen blev lite väl moderattung. Eftersom moderaterna är större än alla de andra partierna tillsammans är fördelningen egentligen helt rättvis, men utan Alliansen hade det inte blivit några moderata ministerposter alls. Därför tycker jag att vi, som tack för det goda samarbetet, kunde ha varit lite generösare.

I alla fall kd kunde ha fått någon ministerpost till. Vi moderater har ju aldrig tidigare velat profilera oss i biståndsfrågor. Varför skall vi då ha den posten?

Centern och folkpartiet kom bättre ut, särskilt fp. Partiet fick hela utbildningsdepartementet, både högre utbildning och skola. Dessutom fick man Nyamko Sabuni som jämställdhets- och integrationsminister. Hon är inte helt okontroversiell inom alliansen, bl.a. har hon uttalat sig mot religiösa friskolor. En sån utnämning måste ju tolkas som en eftergift från övriga partiers sida, i alla fall från kd:s.

Minst en ministerpost till till kd tycker jag således att vi moderater hade kunnat kosta på oss. Vi har råd med det och det vore bra för Alliansen. Men som sagt, en dag som denna är man nöjd…

(AB, Expr.)
_______________
Andra bloggar om: , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “För mycket m i regeringen”

  1. Jag håller inte alls med dig.

    KD fick de tunga social- och finansmarknadsministerposterna och Maria Larsson fick också en ministerpost.

    M och “icke-M” handlar väl även om 26 resp 21 procent i opinionen, eller vad det nu var…(?) och hälften moderater är således en underrepresentation.

    Hade ett av de tre små partierna (för nu är de alla tre små) tagit en Riktigt Tung post anser vissa att det skulle ha försvårat samarbetet; och socialministerposten som gick till KD är nog ändå en av de tyngre! Hade alla tre små partier istället fått varsin Riktigt Tung post hade man ju moderaternas dominans i röstetalet inte heller återspeglats så väl i ministerkabinettet. Nu fick alltså de mindre partierna ändå en numerär överrepresentation i förhållande till valresultatet.

  2. Odell är f ö en riktigt tung politiker, i jämförelse med Anders Borg t ex… (kan månne den übersmarte pojkspolingen lära sig ett och annat av Odell om politik? ;-).

  3. Fördelning är rättvis, det håller jag med om, men min poäng är att det inte heller är så dumt med generositet. Jag tycker exempelvis att Reinfeldt varit väldigt generös mot fp, som har fått ta hand om hela utbildningssektorn. Kd förtjänar också att få en del av denna generositet, inte minst på grund av att det är det parti som vi alltid har haft lättast att samarbeta med. Men som sagt, jag långt ifrån missnöjd med den fördelning som nu gjorts upp. Tvärtom.

Kommentarer är stängda.