SVT som megafon för LO

Nu drar sossarna igång sin opposition, och inte helt överraskande hjälper SVT till. Idag har SVT i vanlig okritisk anda låtit meddela att alliansen tänker höja fackavgiften för alla LO-medlemmar med det dubbla.

Utan någon som helst kritisk reflektion påstår Rapportredaktionen att det är regeringen som bestämmer över fackavgiftens storlek:

“Genom att höja avgifterna vill den borgerliga regeringen få in ungefär 14 miljarder kronor som ska användas till sänkta skatter.”

Det är naturligtvis struntprat alltihop. Fackföreningarna bestämmer själva över sin medlemsavgift, vilket SVT mycket väl vet, men låter bli att säga.

Är det dyrt att vara med i facket så beror det på facket självt. Regeringen bestämmer inte över fackavgifterna. Det alliansen vill göra är att sänka inkomstskatterna för låg- och medelinkomsttagare. Skattesänkningen kommer att finansieras bland annat genom att man tar bort avdragsrätten för fackavgiften.

Denna avdragsrätt borde ha avskaffats för länge sedan. Den som är med i Röda korset eller Rädda barnen får inte göra skatteavdrag av för sin medlemsavgift. Varför skall fackföreningarna ha särskilda privilegier?

Det är direkt osmakligt av LO att hålla sig med höga avgifter i syfte att kunna skänka pengar till socialdemokraterna, för att sedan kräva skatterabatt för det. Skattebetalarna skall inte behöva vara med och finansiera LO:s miljonstöd till socialdemokraterna.

_______________
Andra bloggar om: , , , , , . Pingat på: intressant.se.

Dela med andra:

8 reaktioner till “SVT som megafon för LO”

 1. Du pratar som du har förstånd till. Okunskap är missuppfattningarnas moder och osanningens livsluft.Orsaken till varför det finns en avdragsrätt för fackavgiften är för att arbetsgivarna har avdragsrätt för sina avgifter till sin branschorganisation. alltså, neutralitet från staten gentemot parterna på arbetsmarknaden.

  Att blanda in demokratiskt beslutat ekonomiskt stöd till (s) som facken har. Beslutat på kongresser och årsmöten och som omprövas varje år av varje avdelning inom LO:s medlemsförbund.

  TCO och SACO förbunden, Ledarna, SAC har samma avdragsrätt. Vill du påstå att de ger bidrag till (s)?

  Kort du har helt fel och blandar ihop saker och ting bara för att det skall passa dina politiska syften.

 2. Jag har inte missuppfattat någonting. Orsaken till varför det finns en avdragsrätt för fackföreningsavgiften är att LO samarbetar med socialdemokraterna. Om denna koppling inte fanns skulle det inte finnas någon avdragsrätt.

  Att företag också har avdragsrätt är försök att få det att se rättvist ut. Samma sak gäller för andra fackföreningar än LO.

  Det är framför allt LO som gynnas av avdragsrätten av den enkla anledningen att LO är det största fackförbundet.

  LO får naturligtvis göra vad det vill med sina pengar. Men bör då också i gengäld inte kräva skattesubventioner för sin verksamhet.

 3. Du bekräftar att du inte har förstått. den fackliga avdragsrätten kom till för att göra skattesystemet neutralt gentemot arbetsgivarnas avdragsrätt. uppenbarligen har du inga synpunkter på den trots att arbetsgivarna använder stora resurser till exempelvis Timbro och indirekta ekonomiska stöd till moderaterna.
  vi fåtr vara glada för att du tillåter LO och LO:s medlemsförbund använda sina pengar på det sätt som medlemmarna beslutar om. Det är storsint!
  Sedan är idag TCO och SACO tillsammans medlemsmässigt något större än LO så även där är du okunnig i detta fall.

 4. Ingemar, om LO använder medlemsavgifterna till medlemmarnas nytta i stället för till representationssprit, dildos och enögt parti(s)töd så går det säkert att motivera arbetarna av att betala vad det kostar utan skattestöd. Och kom inte dragande med sossarnas påstådda godhet mot arbetarna, vad hjälpte den när Kommunal ville höja sina löner?

  “använda sina pengar på det sätt som medlemmarna beslutar om.”

  Du är medveten om vad stadgarna säger om “arbetarrörelsens värderingar” och hur ledningen behandlar de, av medlemmarna demokratiskt valda representanter, som inte håller med om att socialdemokraterna är arbetarens evigt bästa vän?

  Om du hade läst vad Stefan skrev hade du sett att han har synpunkter på företagens avdragsrätt, liksom han har synpunkter på avdragsrätten för fackavgifter. Jag håller med honom, för mig får gärna regeringen avskaffa avdragsrätten för fackavgifter för både företag och anställda.

 5. Rättvisa i samhället råder när alla medborgare behandlas lika, inte när arbetsmarknadens parter behandlas lika. Vissa av oss medborgare har nämligen ingen relation alls till någon av arbetsmarkanadens parter. Vi är dock skattebetalare precis som alla andra.

  Som skattebetalare tycker jag det är orättvist att mina pengar ska gå till att subventionera verksamheten för fackföreningarna och arbetsgivarföreningarna. Jag tycker att de ska få stå för sina egna kostnader.

  Själv är jag med i Kristi Förklarings Ortodoxa Kyrka i Stockholm, som jag tycker är en himla bra förening. Den betyder
  väldigt mycket för många människor i vårt land. Den är ett hem för många troende rysk-ortodoxa, och är Sveriges äldsta “invandrarförsamling”. Inte minst utför den ett viktigt socialt arbete. Det finns många gamla ryska invandrare som behöver tröst, hopp och gemenskap på sin ålders höst. För dem betyder kyrkan väldigt mycket.

  Jag får inte göra skatteavdrag för min medlemsavgift till denna förening. Jag kräver inte heller att jag ska få göra det. Varför kräver LO att deras medlemmar ska ha särskilda skatteprivilegier?

 6. Ang. Pers kommentar om missbruk av medlemmarnas pengar. det fick i Trollhättan till följd att de skyldiga blev betalningsskyldiga och fick sparken. punkt slut. Den som missbrukar förtroendet ska också förlora det. facket har varit bar att rensa upp i sådana här händelser. Dock är de ovanliga men får berättigad uppmärksamhet.

  Det är en viss skillnad mellan ideella föreninhar och organisationer på arbetsmarknaden, dvs. parterna eftersom arbetsmarknaden och staten eftersträvar fungerande parter för att fungera.

  Därför är det rimligt att både arbetsgivare och löntagarna har avdragsrätten. Med Reinfeldt-regeringens förslag gynnas ensidigt arbetsgivarna och missgynnas löntagarna. OBS att med löntagrana räknas LO OCH TCO OCH SACO OCH Ledarna OCH SAC. Dvs. alla löntagarorganisationerna på arbetsmarknaden så sluta att prata om LO avdragsrätt för det är löntagarnas avdragsrätt, inget annat!

 7. Nej, fackföreningar är föreningar på samma sätt som alla andra föreningar. De ska inte vara ett skattefrälse. Inte arbetsgivarnas organisationer heller, för den delen.

  Jag vill hellre ha avdragsrätt för medlemsavgiften för min församling. Men jag insisterar inte på att få det. Jag är ju med där frivilligt.

  Vill man inte betala vad det kostar så kan man antingen kräva att avgiften sänks eller gå ur föreningen.

Kommentarer är stängda.