Köp ännu mer indiskt!

Har precis sett Uppdrag gransknings program om ICA och andra företag som enligt Janne Josefsson importerar varor från Indien som producerats av fattiga arbetare under usla förhållanden. Som vanligt är det underförstådda budskapet hos Josefsson att kapitalisterna, i det här fallet ICA, är hycklande skitstövlar.

Men vilket är Josefssons konstruktiva bidrag? Vad är det vi förväntas ha lärt oss efter detta program? Skall vi sluta köpa varor från Indien? Sällan! Indiens ekonomi har aldrig vuxit så mycket som den gör nu. Det ser faktiskt ut som att detta land är på väg att äntligen häva sig ur fattigdomen. Men det kommer inte att lyckas om vi inte handlar med dem. Så mitt enkla råd till alla er som vill hjälpa de fattiga arbetarna i Indien är att handla ännu mer.

______________
Andra bloggar om: , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

9 reaktioner till “Köp ännu mer indiskt!”

 1. Ja, nämnda kapitalister är hycklare då de utåt, i sin policy, berömmer sig själva för att ta hänsyn till människor och miljö etc men i själva verket bedriver verksamhet som är direkt skadlig för både miljö och anställda.

  Ser du verkligen inget problem i att indiska arbetare far illa av sina arbeten, att de blir sjuka av kemikalierna och allt detta för att de svenska företagen ska kunna sälja varor rekordbilligt? Är det bara profiten som räknas? Häv inte bara ur dig en massa åsikter, utan argumentera för din sak.

 2. Såg snuttar av programmet.

  När den kvinnliga chefen blev upprörd över misshandeln och att det var något på fabriken som inte rättats till (eller vad det nu var) så lovade hon att ta itu med det och då svarade bara Janne med ett leende “vad bra!” och tog henne i hand.

  Det förvånade mig. Trodde att han skulle va på henne som en misstänksam iller (…eh, hur nu en sån är?) med små gnagande frågor om ditten och datten i all avighet tills han eller hon missnöjt lämnat den andre mitt i intervjun.

  Detta tror jag ändå var följden av ett mer nyanserat reportage än vad ett för 10 år sen hade varit. Men Jannes dramaturgi blir nog att om ett halvår förklara att det hon gjorde inte varit tillräckligt… Kanske?

  Det borde ha visat Johan Norberg “Globalisation is Good” istället. Den problematiserar iofs inte mycket men lyfter väl fram allt väsentligt i själva utvecklingen! (SVT visar Johan Norberg-film; undrar om jag hinner uppleva det de kanske 40 år jag har kvar att leva? :-)

 3. Jag tyckte att arbetsförhållandena som visades i programmet var upprörande. Men de åtgärder som bör vidtas kan ju inte stå mellan att bojkotta indiska företag eller att fortsätta handla med dem. Givetvis måste slutsatsen bli att uppköpare måste bli bättre på att kontrollera hela leverantörskedjan och vi kunder måste bli bättre på att ställa krav. Det är väl utmärkt om produktionen stannar i Indien men att man bara hittar litet mer seriösa företag och kontrollerar dem bättre.

 4. Underslkningar som gjorts lär, märkligt nog (eller kanske inte), ha visat att de företag som producerar för väst oftast har långt bättre arbetsförhållanden ochlöner än de rent inhemska företagen i länder som Indien samt andra länder i sydostasien.

  2-3 gånger högre löner har jag för mig att de som tillverkar på entreprenad för väst kan ha. ohan Norberg har uppgifter i sin bok (socialister, blunda nu när jag nämner titeln) “Till världskapitalismens försvar”.

 5. Varför skulle det vara någon motsättning i att handla mycket med Indien och samtidigt handla ansvarsfullt. Jag vet inte hur det är med dig Stefan, men själv känner jag mig illa till mods om jag vet att handduken jag använder är tillverkad under slavliknande förhållanden. Det betyder inte, som Martin påpekade, att vi ska sluta handla med Indien. Men vi ska sluta handla med slavdrivarna.

  Jag kommenterar inlägget i här.

 6. Det är egentligen helt sjukt. Här ska människor arbeta under vidriga förhållanden bara för att vi i rika västvärden ska ha råd at köpa ännu en frottehandduk eller tröja och stuva in i en redan överfylld byrålåda.
  Vi borde ta oss en tankeställare.

 7. Jag har inte alla svar, men en sak vet jag i alla fall, och det finns fler indiska frottéhanddukar som producerats under acceptabla förhållanden än tvärtom. Det är större sannolikhet att handduken du just har köpt bidrar till Indiens ekonomiska utveckling än att den tvingar ett barn att arbeta till slavlön. Alltså är det bra att handla med Indien så mycket som möjligt.

Kommentarer är stängda.