Allt är inte patriarkatets fel

Epidemin av anorexia och andra ätstörningar bland unga kvinnor fortsätter med oförminskad kraft. Aftonbladet skriver om en stackars 21-årig fotomodell som precis dött av njursvikt till följd av självsvält. Det verkar som att det blir ett allt större folkhälsoproblem för var år som går.

Varför? Jag har inget bra svar på det, förutom att jag vet vad det i alla fall inte beror på. Det är inte vi män som tvingat fram självsvälten. Bland feminister är det annars just det som brukar föras fram. Allt elände som drabbar kvinnor som grupp har nämligen sitt ursprung i patriarkatet. Det är patriarkatet, dvs. männen, som utformat könsrollerna och därmed skönhetsidealen. Sålunda är det männens fel att kvinnor svälter sig själva för att bli så smala som möjligt.

Men att denna teori saknar stöd är ganska uppenbart. Det är ju framför allt i modémagasinen som det supermagra idealet hyllas, och det är inte män som läser dessa. De bilder som där publiceras är till för andra kvinnor. Nästan alla som deltar i den här sjuka karusellen är kvinnor. Och i den några män förekommer är de ofta homosexuella. Den vanlige heterosexuelle mannen, ni vet den där som skapat och upprätthåller de förtryckande könsstrukturerna, står helt utanför.

________________
Andra bloggar om: , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Allt är inte patriarkatets fel”

  1. Enda du har rätt i är att det är vi, de heterosexuella männen som har skapat, och nu upprätthåller de förtryckande könsstrukturerna.Kul att du förstår något :)

  2. Genomtänkt… för det är ju absolut inte män som ÄGER magasinen, som sätter agendan, som har stålarna, som bestämmer.

    Om du tar och kollar de tjugo största reklambyråerna – hur många har kvinnor som vd? Och det jävliga är att det inte spelar nån roll. Även om de skulle vara 19 stycken, för du får tro vad du vill (jag är hygglo) det är mannens blick som styr. Det är den som gäller.

    Låter kanske konstigt med tanke på att de flesta helt vanliga män inte alls vill ha anorektiker och inte tänder på dem alls. Men så är det i alla fall.

    Männen styr. Både modebranschen och alla andra branscher där pengar finns att hämta. De kvinnor som är med, ja — de beter sig som män annars kommer de ingenvart.

  3. Är köparna av modémagasinen män? Nej. Och det är i slutändan köparna som bestämmer. De här magasinen publiceras bara för att det finns kvinnor som vill köpa dem. Alltså är det kvinnorna själva som drivit fram den här situationen.

Kommentarer är stängda.