Vänstern: Sveriges mest elitistiska parti

Kommunisten Åsa Linderborg anklagar i Aftonbladet socialdemokraterna för att vara ett elitistiskt parti, och att det alltid har varit så. Hjalmar Branting, Per-Albin Hansson och deras efterföljare var inga riktiga arbetarledare utan föraktade “massan”.

Att anklaga socialdemokraterna för att vara elitister och samtidigt låta påskina att yttersta vänstern skulle utgöra arbetarmassornas egentliga företrädare är rena skämtet. Vid den tid Linderborg skriver om var hennes parti, vänsterpartiet, anhängare av Lenins idéer. Lenin menade att om arbetarna lämnades åt sig själva skulle de “spontant” luras att bli borgerliga.

Så skriver kommunismens profet om “massorna”:

“Och jag påstår: 1) att ingen organisation kan bestå en längre tid utan en fast ledarorganisation med bevarad kontiunuitet; 2) att ju bredare massan är som spontant dras in i kampen, utgör rörelsens bas och själv deltar i rörelsen desto mer trängande nödvändig är en sådan organisation – desto fastare måste den vara (ty i en sådan massrörelse är det så mycket lättare för demagoger att dra bort vissa efterblivna skikt av massan)…”

Lenin föreslog därför kort och gott att den kommunistiska rörelsen skulle “inskränka” antalet medlemmar som arbetade i den. Alla som ville skulle inte få vara med, utan bara några, som hade revolutionen som yrke. En elit, helt enkelt.

Och inte ens idag kan man påstå att vänsterpartiet skulle vara ett arbetarparti. Det var länge sedan vare sig vänstern eller socialdemokraterna företrädde det arbetande folket. De som förr var arbetare i traditionell bemärkelse är idag medelklass. Arbetar gör dessa människor dock alltjämt, men de får allt svårare att identifiera sig med socialismen. Historiens ironi har gjort att det idag är moderaterna, det gamla konservativa partiet, som också var elitistiskt när det begav sig, som idag har starkast tilltro till vanligt folks förmåga att ta vara på sig själv. Idag är det högern som tror på folket, medan vänstern tror på statlig folkuppfostran.

_______________
Andra bloggar om: , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Vänstern: Sveriges mest elitistiska parti”

 1. Jag är ingen sosse, men jag tyckte den här texten även talade för hela arbetarrörelsens inverkan på demokratin. Sossarna bildades 1889 (Agitationen och viljan att starta ett politiskt parti redan 1881 av August Palm) 1898 bildades LO. Vänsterpartiet är ju sprunget ur samma parti 1917.

  Det som vänsterpartiet ofta har beskyllts för, är egentligen mer gångbart i partiet strax till höger.
  Jag är en fackligt aktiv vänsterpartist och elitismen inom s visas tydligast där. ÅSa skriver de här raderna.

  “I partihistoriken odlas också den urgamla myten om uppviglaren. Massan kan ledas (av socialdemokraterna), vilseledas (av vänstern) eller bestialiseras (av kommunisterna). De lättrörliga hjärnor som inte sluter upp bakom sina ledare har helt enkelt blivit lurade av någon utifrån, företrädesvis kommunisterna. Därför måste dessa spåras upp på varenda arbetsplats, registreras, isoleras, avskedas.”

  Gräsrötterna tycker oftast att vänsterpartiets ideer borde appliceras på SAP – men de röstar fortfarande av tradition på sossarna för att de är “starkaare”
  Men röstar fler på Vänstern som håller sig vid de socialistiska och feminsitiska idealen, så ändras ju styrkeförhållandena, det gäller att folk inser detta. Dock är vi samma arbetarrörelse i fack och vänsterpartier.

  Vänstern har tagit bort den demokratiska centralismen ur partiprogrammet, men har sossarna det? Det synd sydligt att vänstern använder sig av det dialektiska tänkandet. Det för debatten vidare och då utvecklas man. Sossarna vet inte vilket vägval de ska nu, de står och stampar och vill bara förvalta.

  Du vet mycket väl att vänstern har förkastat Lenins ideer. Dock är vi tydliga marxister. Vänsterpartiet vill förvalta, försvara och förbättra samhället i grunden.

  Att säga att Moderaterna är ett tydligt alternativ för arbete och ett arbetarparti är en skymf och vansinne.
  Numera är det bara vänstern som inte vill ha jämviktsarbetslöshet utan vi vill att den fulla sysselsättningens politik ska komma innan inflationsbekämpningen. Vi vill inte heller ha skyhög inflation, men någon högre inflation kan göra att vi återgår till, den politik som var innan 1990. Med 0-2 % arbetslöshet.
  Det är omöjligt i nuvarande system, som både sossar och högern företräder. (Innan var det norm från v – s – c. En kraftig ideologisk förskjutning har skett.)

Kommentarer är stängda.