Vem tror på satanistiska kannibaler?

Vad hände med Uppsala universitets granskning av professor Eva Lundgrens forskning? frågar sig Jan Guillou i Aftonbladet. Efter granskningen har det varit tyst omkring Lundgren och universitetet betraktar ärendet som avslutat. “Tog Granskningskommissionen på Uppsala universitet verkligen del av de Lundgrenska Blåkullasagorna?” undrar därför Guillou.

Så här ligger det till. Det universitetet kan granska är om en vetenskapsman har brustit i hederlighet eller inte, dvs. om hon eller han fabricerat sina resultat. Det universitetet varken kan eller bör granska är i vad mån en vetenskapsman kommit fram till rimliga slutsatser eller inte.

I Lundgrens fall går det inte att visa att hon ägnat sig åt fusk. Hon har intervjuat personer som berättat helt vansinniga historier om kannibaler och satanister, och hon tror på dessa historier. Detta innebär dock inte att hon har fabricerat sina resultat. Hon ljuger inte om sina intervjupersoners historier. Alltså har hon inte uppträtt ohederligt. Hon kanske är knäpp, men det är skillnad på att vara knäpp och vara ohederlig.

Universitetet varken kan eller bör granska i vad mån en vetenskapsman är knäpp eller inte. Det som är knäppt idag kan vara klokt imorgon, och det som är sanning idag kan vara skrattretande nonsens imorgon. Vi vet inte vad nästa generation av vetenskapsmän kommer att komma fram till. Därför är det oklokt av oss att med maktmedel ägna oss åt renhållningsarbete. Risken finns att näste svenske geni annars berövas det forskninganslag han behövde för att vinna Nobelpriset. Men därmed ger vi också fritt spelrum åt en mängd knäppskallar. Det går inte att göra något åt, och det gör inte så mycket heller. Det bästa sättet att rensa ut dålig forskning är nämligen att låta den komma till tals. Då blir tokerierna exponerade. Det är därför det är tyst omkring professor Lundgren idag. Tack vare uppmärksamheten är det ingen som längre tar henne på allvar.

Länk till Uppsala universitets granskning.

_______________
Andra bloggar om: , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Vem tror på satanistiska kannibaler?”

  1. Men det borde väl ligga i universitets intresse att förvalta sina medel väl? Att ha en galen professor anställd måste ju innebära att hon upptar en plats som kunde användas bättre. Mycket bättre.

  2. Nej, det är inte bra att betala ut löner åt vimsiga professorer, men det är ännu sämre att avskeda professorer på grund av deras forskningsresultat, oavsett hur bisarra dess än ter sig för omgivningen. Man behöver bara erinra sig Galileo för att förstå varför.

Kommentarer är stängda.