Nu avvecklas den sista sovjetstaten

Nu äntligen påbörjas avvecklingen av den sista sovjetstaten, Sverige. Idag styrs nästan all sjukvård i Sverige enligt sovjetisk modell. Det är planhushållning som gäller. Men nu lättar regeringen på tvångströjan. Förbudet mot privata sjukhus på landsbygden ska avskaffas. Läs här.

Överallt i vårt land finns det små regionala sjukhus där medborgarna kan erbjudas det mesta när det gäller vård. Vi har det så för att alla ska kunna få vård oavsett var man bor. Det är bra. Men det svårföreståeligt varför det bara ska vara landstinget som ska få driva dessa sjukhus. Det gör att de som bor i glesbygden och bara har ett sjukhus att gå till alltid måste bli kund hos landstinget. Annorlunda är det för dem som bor i städerna. Här finns det plats för mer än bara ett sjukhus och här har de socialdemokratiska planekonomerna därför tyckt att det är OK med privata vårdgivare. Privat sjukvård är OK för den som bor i stan, men förbjudet för den som bor på landet. Så ser den socialdemokratiska rättvisan ut. Det är skillnad på folk och folk.

__________________
Andra bloggar om: , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

5 reaktioner till “Nu avvecklas den sista sovjetstaten”

 1. Det där kommer du aldrig att få rätsida på om du inte ser de sociala krafter som ligger bakom socialdemokratins olika yttringar. Ett parti som både rymmer kanslihushöger och gräsrötter med socialistiska tendenser kommer, särskilt under tryck från ett starkt kapital, inte att agera konsekvent över en längre tid, därav de olika politiska uttrycken. Det är alltså knappast en fråga om att skilja på folk och folk, i just den här frågan.

 2. Åja, Nordkorea och Kuba finns ju också kvar. ;)

  Men det är bra att man tar bort stopplagen. Tyvärr kommer detta väl mest medföra utförsäljningar, vilket i sig inte har så stor nytta, eftersom landstingen fortfarande centralstyr allt. Det som behövs är riktiga sjukförsäkringar, där man själv väljer till vilken vårdgivare man går.

 3. Det som initialt behövs är en vårdpeng – där de offentliga pengar som man kostar i vård följer till den vårdinrättning man väljer, istället för som nu ges i en klumpsumma. Det kommer att skapa en konkurrenssituation (och effektivitetstryck) på de nuvarande vårdinrättningarna.

 4. Intressant läsning det där om att Sverige är den sista kvarvarande sovjetstaten. I min värld vitnar ett sådant uttalande främst om okunskap och rädsla inför något som våra “vänner” i väst under många år proklamerat som farligt och skrämmande. Detta även om sådant inte riktigt alltid varit fallet. Kanske borde var man ta sig en ordentlig EGEN funderare innan man så lättvindigt köper uttalanden av sådan art. Blir själv lite rädd när jag läser…

  Undrar även vad det finns för hinder vid etablering och “privat” finansierad vård i glesbyggden? Mig veterligen föreliggen ingen förfördelningsregel som gör att privat vård skall eller gynnas av att lokaliseras till storstäderna. Rätta mig gärna om jag har fel.
  Normalt sett är ju dessutom även “privat” vård finansierad via våra landsting. Dock med några få undantag… Vänligen Anton Pettersson

 5. Uttrycket “sista sovjetstaten” har jag lånat från Björn Rosengren, som uttryckte sig så om Norge.

  Det är svårare för privat vård att etablera sig på landsbygden av det enkla skälet att det finns färre patienter. Vi talar ju här om specialistvård på sjukhus, och inte om primärvård.

  Men det är hopplöst svårt för privata vårdgivare att etablera sig någonstans i Sverige eftersom landstinget är den enda kunden, dvs. en monopolkund. Ungefär som det var i Sovjetunionen när det begav sig.

Kommentarer är stängda.