Uppsala universitet döms för etnisk diskriminering

Uppsala universitet fick för tre år sedan för sig att man skulle kvotera in studenter med “utländsk bakgrund” på juristprogrammet. 30 platser vigdes för personer vars båda föräldrar var födda utomlands. Universitet stämdes sedan av två studenter, med infödda föräldrar, som hade bättre betyg än några av de inkvoterade studenterna, men som blivit utan plats. De ansåg sig diskriminerade. Nu har Högsta Domstolen avgjort ärendet. Kvoteringen var olaglig.

Märkligt nog var det just den juridiska institutionen som låg bakom diskrimineringen. Hur har denna diskriminering kunnat ske framför ögonen på så många professorer i juridik utan att någon protesterat?

Men det finns mer märkligheter att rapportera om i den här historien. De studenter som kvoterades in antogs inte på vanligt sätt, utan de var först tvungna att gå igenom en intervju med en psykolog. Det gick tydligen inte an att anta vilken “invandrare” som helst. Så här beskriver Uppsalatidningen hur det gick till:

“När Maria, som var en av de intervjuade, träffade psykologen fick hon frågan om hur hon – som invandrare – skulle reagera om hennes mamma blev diskriminerad.
– Jag skulle bli förbannad, svarade jag, men det var tydligen fel svar. Jag frågade psykologen samma fråga tillbaka, men då började hon sitt snack i stil med:
– Ja, invandrare är så tempramentsfulla. Och så fortsatte psykologen att prata. Hon frågade mig flera frågor om hur jag – som invandrare – skulle reagera i olika fall (Uppsalatidningen nr 12, 2005).”

Vad som var meningen med denna utfrågning är höljt i dunkel, men juridiska institutionen har inte förnekat att det var så här det gick till. Det hela är minst sagt besvärande, ett typexempel på när den politiska korrektheten gör sig som löjligast och allra mest pinsam. Universitetet tyckte inte att det såg bra ut att de flesta studenterna hade “helsvensk” bakgrund. Det kändes konservativt, efterblivet, förtryckande. Man behövde därför några “invandrare” för att piffa upp fasaden med. Man behövde en grupp maskotar.

“Där kvoter går in går vettet ut” har Thomas Gür skrivit en klok krönika om i SvD. Den rekommenderas.

_______________
Andra bloggar om: , , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Uppsala universitet döms för etnisk diskriminering”

  1. Det är ju uppenbart att Uppsala endast tar in invandrare för att de ska se bra ut, men från den andra sidan är det ändå bra. Invandrare får en chans att börja studera och det är ju det som räknas. Inte vad skälet bakom var, eller vad det kallas.

Kommentarer är stängda.