Reinfeldt bör besöka Vita Huset

Dagens sämsta utrikespolitiska råd kommer från Sverker Åström, ambassadör emeritus. Eftersom kriget i Irak är ett stort misslyckande och ett riktigt elände rekommenderar han att statsministern ska vägra att besöka USA så länge George W. Bush sitter i Vita Huset.

På vilket sätt skulle detta tjäna Sverige? En sån sak kommer ju självfallet att uppfattas som en förolämpning i USA. Det är nog troligt att vissa demokrater i amerikanska kongressen skulle gilla en sådan sak och säkert sätta upp det på Sveriges pluskonto, men det är långt ifrån säkert. Presidenten är inte bara regeringschef utan även statschef och företräder därför amerikanska folket symboliskt. Även demokrater ser det på det viset.

Dessutom sitter Bush bara två år till. Därefter kan det mycket väl komma ytterligare en republikansk president. Vad kommer han att tycka om Sverige efter att vår statsminister vägrat besöka hans företrädare? Det fövånar mig hur en erfaren diplomat kan ge ett så uselt råd.

_______________
Andra bloggar om: , , , , , . Pingat på: intressant.se.

Dela med andra: