Sann solidaritet kommer från höger

För första gången sedan 1930-talet har Sverige en regering som står på lönearbetarnas sida. För första gången får alla som arbetar och betalar skatt ett verkligt erkännande för sina insatser för allas vårt gemensamma bästa. Jobbavdraget, regeringens skattesänkning för alla som arbetar, är liten men symboliskt mycket betydelsefull. Det är ett tack till alla som är med och hjälper till att skapa ett bra samhälle. Ett erkännade av deras solidaritet.

Solidaritet betyder att man inte ser till sitt eget bästa utan bryr sig om det gemensamma, att man håller ihop, att alla får den hjälp de behöver och att alla hjälper till, efter bästa förmåga. Under lång tid har dock begreppet solidaritet varit ockuperat av socialdemokraterna. Med solidaritet har de menat att man ska ge bidrag till dem som har det svårt. Att betala ut bidrag har varit det finaste man kan göra. Då har man visat verklig solidaritet. För då har man hjälpt någon som har det svårt. Men aldrig har socialdemokraterna brytt sig om den andra sidan av solidariteten, nämligen att alla inte bara har rätt att få hjälp, utan att alla också måste vara med och hjälpa till, så gott man kan. Om man vill få hjälp så måste man också vara beredd att ge hjälp åt andra, eller hur?

Det är här som jobbavdraget kommer in i bilden. De gemensamma resurser som vi byggt upp, och som vi ska använda för att hjälpa dem som har det svårt, har inte skapats ur tomma intet. Resurserna kommer från dem som arbetar och betalar skatt. Det är dessa människor som i verklig mening visar solidaritet med samhällets svaga. Det är lönearbetarna som är samhällets arbetshästar. Genom jobbavdraget får de en uppmuntran. Tack för att ni går upp tidigt varje morgon för att gå till jobbet! Tack för de skattepengar som ni betalat in! Tack för att ni inte missbrukar bidragssystemen så att ni kan vara lediga medan andra arbetar! Tack för att ni inte åker snålskjuts på andra! Ni är i sanning vårt samhälles hedersknyfflar. Ni förtjänar en slant extra, eftersom det är ni som gör att vårt samhälle fungerar!

______________

Andra bloggar om: , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

2 reaktioner till “Sann solidaritet kommer från höger”

  1. … och ge istället ett knytnävsslag till den som blivit av med sitt arbete för att företaget omorganiserat. Låt denne någon förlora sin trygghet i att få sin lön – i att ha ett arbete, förlora sin glädje över att tillhöra “de som har jobb”, förlora sin stolthet över att ha ett arbete, förlora sin gemenskap på arbetsplatsen. Nej låt denne någon få betala mer i skatt än vad han/hon skulle gjort om de fått behålla arbetet, försvåra möjligheterna till stöd/utbildning för att få ett nytt arbete, låt honom/henne få veta vilken belastning de är för samhället och låt alla i deras omgivning tro att det enda denne arbetslöse är intresserad av är att leva på bidrag.

  2. Trygghet och värdighet för en människa kommer i att kunna delta i samhällsgemenskapen av egen kraft. Inte att behöva stå med mössan i hand och tigga pengar av arbetsförmedlingen. Målet för vår gemensamma strävan måste därför vara att alla skall kunna delta i samhället på lika villkor. Ingen skall vara dömd att leva på allmosor från spelat välvilliga politiker. Vad kan vara mer förnedrande för en människa än att vara tvungen att tigga om pengar?

Kommentarer är stängda.