Mobbningsfasoner av LO

Många har skrivit om trakasserierna mot Sofia Appelgren. Jag har inget nytt att tillägga. Det här skriver jag bara för att instämma i protesterna mot LO:s mobbningsfasoner. När en stor och mäktig organisation utnyttjar sin styrka för att kväsa ett litet företag, som inte gör någon illa, bara därför att den stora och mäktiga organsiationen vill demonstrera sin makt, är det skam.

1999-09-buffalos.jpg

Hotell- och restaurangfacket på vakt.

Liknelser till maffian och Hells Angels har gjorts av andra. Jag instämmer. Jag har aldrig varit mer övertygad om att fackföreningarnas makt måste minska än vad jag är just nu. DN:s ledarsida har föreslagit att företag med färre än 10 anställda skall ha lagstadgad rätt att stå fria från kollektivavtal. Det är helt rätt. Lagen skall skydda den svage, inte den starke. Lagen skall skydda den som mobbas, inte den som mobbar.
____________

Andra bloggar om: , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

4 reaktioner till “Mobbningsfasoner av LO”

 1. Det är dags att på allvar diskutera om inte Sverige i likhet med Finland och många andra länder nu är moget för allmängiltigförklaring av centrala branschavtal och om det inte är mer civilicerat att möta en ohörsam arbetsgivare i domstolen i stället för på gatan.

  Under tiden är det emellertid viktigt att facket avfärdar allt tal om proportionalitet och begränsningar i stridsåtgärder gentemot små företag respektive företag som saknar fackligt anslutna anställda. Man måste tydligt undanröja den utbredda missuppfattningen att det skulle finnas någon frihet i allmän mening för arbetsgivare att avstå från att skriva på kollektivavtal. Friheten ligger i att den parlamentariska demokratin har anförtrott arbetsmarknadens parter att själva genom förhandlingar och avtal ta ansvar för stora delar av arbetsmarknadens regelverk och att staten så länge parterna lever upp till det ansvaret avstår från detaljlagstiftning på området. Varje arbetsgivare som vägrar skriva på kollektivavtal missbrukar detta förtroende, undandrar sig sitt ansvar och undergräver den svenska avtalsmodellens legitimitet. Kollektivavtal mellan arbetsmarknadens parter är något kvalitativt väsensskilt från en bokklubb eller idrottsförening och negativ föreningsfrihet är därför inte tillämplig.

 2. Fackföreningar som ger sig på riktigt små företag, just därför att man kan få dem på fall, förbrukar sitt förtroende. Då krävs lagstiftning för att skydda den svage.

 3. Vem bevakar arbetsmiljön på ett litet företag? Det är ju där som den är som farligast, där det INTE finns avtal eller facklig närvaro, och vilka banbrytande åtgärder för arbetmiljön har arbetsgivare bidragit med…nånsin?

  I den avtals rörelse som nu kommer, var ligger förslagen om förbättrad arbetmiljö från arbetsgivarsidan?

  Är det inte konstigt att det inte finns? Det får inte mig att tro en sekund på att arbetsgivare “bryr” sig om de anställda om de inte har påtryckningar från lag och fackförening.

  Det här är frågor som INTE kommer på tal när man pratar små företag och maffia metoder av LO, vilket är ett rejält påhopp för övrigt, maffia är starkt förknippat med mord och våld.

  Du som verkar vara så noga med att media speglar verklighten rätt(med tanke på hur du försvarar Bildt)varför tar du inte reda på vad facket egentligen vill med det som Handels gjorde i med baren i Gtb.

  Det är i dom små företagen facklig närvaro verkligen behövs…

Kommentarer är stängda.