Sveriges Radio gullar med Castro

När jag vaknade vid 9-tiden på lördagen lyssnade jag på P1. Ett inslag om Kuba sändes. Inte helt överraskande handlade det om hur fint och bra allt är på Kuba och att det är Fidel Castros förtjänst. Det spelar ingen roll hur många gånger man påpekar att Kuba är en diktatur. Vänsterjournalisterna på Sveriges Radio och SVT fortsätter ändå att beundra Castro och hans regim.

Framför allt två argument brukar användas. Det är första är att eftersom Kuba har ett högre välstånd än Haiti, så finns det inget att klaga på. Kuba har fri utbildning och fri sjukvård. Demokrati saknas, visst, men man kan inte få allt. Det andra argumentet säger därför att det Kubanska folket stöder regimen. Folket har gjort en “trade off”. I valet mellan välstånd och demokrati så har man valt välstånd.

Detta är naturligtvis strunt alltihop. Bara en sak stämmer och det är att även kommunistiska stater kan skapa tillväxt. Exempelvis industrialiserades Sovjetunionen med planekonomiska metoder. Men att kubanerna skulle leva i hopplös fattigdom om det inte vore för Castro är en lögn. Runt omkring både Haiti och Kuba ligger många andra västindiska östater med samma livnadsnivå som Kuba, men utan förtryck.

Att påstå att Castro har folkets stöd är dock ännu dummare. En sån sak vet vi inte. Kuba saknar fri debatt och fria val, utan det går det inte att säga vem som har folkets stöd. Det finns ingen annan metod för att avgöra det. Det är just detta som demokratin är till för och det går inte att ersätta detta med något annat. Typiskt för diktatorer är att det påstår sig ha en alldeles särskild förmåga att uttolka folkets “egentliga” vilja. Vem är så dum att han tror på det? Ja, man måste väl antagligen jobba på Sveriges Radio…

________________
Andra bloggar om: , , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

3 reaktioner till “Sveriges Radio gullar med Castro”

  1. Läste om P1:s “Studio Ett” (070104) med bl.a Lars Palmgren (bekant?) där det tydligen (har ej hört det själv tyvärr)gullades med stackars exil-kubaner, och inga på Castros sida fanns representerade, så några anti-kommunister finns väl på SR?

    Varför vill så många här i sverige att Kuba ska bli USA:s golf-, och kansiotillhåll? Vad tjänar Kuba på att bli en slavstat till USA? Kuba är fattigt pga av USA handelsblockad såklart (+gamla sovjets förfall), och inget annat. Är det så svårt att fatta? Varför kan inte Kubanerna få mer handelsfrihet och på så sätt bli rikare och kunna investera i själva, utan direkta USA-investeringar? (Har du hört talas om finasiell kolonialisering?) Varför kritiserar ingen tex Förenade arabemiraten, vars diktator köper upp nöjesetablisemang i Europa? Denne diktator tillåter ej exv mänskliga rättigheter eller religionsfrihet? Nej, just det, han e ju ingen kommunist…. Och han har ju pengar (dock extremt dåligt fördelat på folket) och han gillar ju USA…. Då tycker vi medelsvenssons att det är OK. Jippi. Flera länder i Amerikakontinenten (tex Bolivia, Venezuela, Kuba mm. måste skydda sej mot USA på olika sätt, och det ta sej uttryck i att inte ha en “öppen” USApolitik, för att slippa bli en marionettstat åt USA.
    Åk till Kuba och avgör själva om alla Kubaner vill till USA eller och de är hjärntvättade och/ eller uppskrämda att blint lyda Castro. Varför stöder USA förtfarande det gamla diktatoriska Batistagänget i Miami. Skulle dom vara ett bättre val för Kubanska folket? Ja just det, dom kallas ju inte kommunister….. Jippi.

  2. Nämen ser man på. Va gulligt. Ännu en som inte tycker att diktaturen på Kuba är så farlig. Eftersom Förenade Arabemiraten är en diktatur så kan Kuba också vara det.

    Två fel gör inte ett rätt.

Kommentarer är stängda.