Italiens vänster saknar vilja att regera tillsammans

Så skämmer Italiens vänster ut sig igen. Romani Prodi, den seriöse politikern, som skulle rädda landet från “pajasen” Berlusconi, klarade inte att sitta på sin post i mer än 9 månader. Berlusconi satt i 4 år. Ingen premiärminister före honom har klarat av att göra det. Enligt SVT:s “expert” som yttrade sig idag i Aktuellt är förklaringen till Berlusconis bedrift att man manipulerat valsystemet. Det är fel.

Valsystemet har bara en effekt och det är att det påverkar hur många partier som kommer att sitta i parlamentet. Det är inte valsystemet som gör att den ena koalitionen, högern, klarar av att hålla ihop medan den andra, vänstern, spricker. Det är likadant i Sverige. Valsystemet har gjort att borgerligheten är uppdelad i fyra partier, men det bestämmer inte hur väl de fyra samarbetar med varandra. Förut bedrev de borgerliga partierna kampanjer mot varandra. Idag står man enad i Alliansen. Skillnaden mellan förr och nu är viljan att hålla ihop.

____________

Andra bloggar om: , , , , . Pingat på intressant.se.

Dela med andra:

En kommentar till “Italiens vänster saknar vilja att regera tillsammans”

Kommentarer är stängda.